Lesja kommune og Sletten og Verket grendeutvalg fikk 100 000 kroner hver til sine prosjekter. Unni Strand og Gunnar Åvangen i DNB overrakte sjekker til gladet mottakere.

- Vi støtter prosjekter som skaper engasjement, som har verdi over tid, som involverer frivillige og som gir et positivt bidrag til barn og unge. Det skal være tufta på dugnadsvilje, sa Unni Strand, sjef i avdeling Gudbrandsdal i DNB.

Fra Gudbrandsdalen kom det i år inn 55 søknader, sju av disse har fått tildelt støtte.

Viktig lokalhistorie

- Det er flott at banken er med på dette, vi setter stor pris på gava, sa ordfører Steinar Tronhus, som mottok sjekken på vegne av Lesja kommune.

Aurtandefeltet er Oppland Fylkeskommunes prioriterte kulturminne for Lesja kommune i

Riksantikvarens bevaringsprogram for utvalgte kulturminner (BARK). Aurtandefeltet er et stort

kulturminnefelt med rundt 200-300 røyser, tufter, gravminner, åkerreiner og andre dyrkingsspor.

Feltet strekker seg over et ca. 220 dekar stort område like nord for Lesja sentrum, og er unikt i

kommunen.

- Dette prosjektet er unikt i Lesja kommune, det er godt egnet for tilrettelegging og formidling av lokalhistorie. Dette har vært et ønske fra lokalbefolkningen også, sa Tronhus.

Området skal ryddes, og stien oppgraderes. Informasjonsskilt skal opp. Formidlingen vil være spesielt rettet mot barn og unge.

- Vi har et godt samarbeid med Kyrkjebygda grendeutvalg, sa Gunhild Høvik Hansen i Lesja kommune.

I feltet kan man se bosettingshistorie i Lesja med hustufter fra jernalder og middelalder, fram mot husmannsplassen Sveen som ble bygd på 1700-tallet. Det første steget i arbeidet er planlagt å stå ferdig til sommeren 2015.

Kreative ideer

Sletten og Verket grendeutvalg har fått ei hytte, og kreative sjeler fikk ideen om å sette den opp som et baksthus ved Lesjaverk stasjon. Men støtta fra Sparebankstiftelsen er de et steg nærmere realisering av drømmen.

Målet med baksthuset er å ta vare på gamle tradisjoner, og kunne videreføre dem til dem som ønsker å lære å svinge fløygen.

- Vi vil få flere til å begynne å bake, og håper dette kan bli et sosialt møtested. Dette gjelder både verkinger, hyttefolk og andre lesjinger, sier Marit Kolstad og Marianne Motterud i Sletten og Verket grendeutvalg.

De håper huset kan brukes til både kurs og egenproduksjon. Målet er å ha det ferdig til årets Fyryjul-arrangement i desember. Det er mye å ta tak i før den tid.

- Vi håper det er mange som kan tenke seg å gjøre en dugnadsinnsats for å få dette på plass, oppfordret Kolstad.