Utkledde barn strømmer ut over hele landet, kledd opp som hekser, spøkelser og andre skumle ting.  Og får de ikke godteri, så truer de med å gjøre ekle triks. Hvorfor gjør de dette.

Også for flere hundre år siden, var det vanlig å dele ut noe å knaske på den siste dagen i oktober.

- Den gang delte man ut mat, frukt og nøtter, og man forestilte seg at de døde kunne komme tilbake til vår virkelighet akkurat på denne dagen. Derfor ble det satt ut mat også til dem, forklarer Rune Blix Hagen til nettstedet forskning.no

Blix er av landets fremste ekspert på hekseforfølgelsene i Norge, og har skrevet bøker og artikler om temaet.

Nyttår

Halloween er en overgangsfest mellom sommer og vinter. Et velkommen til vinteren og et farvel til sommeren. Sommeren går i vinterdvale og fortjener en takk med ønsker om en fruktbar gjenkomst. Altså en urgammel takksigelsesfest. I eldre norrøn tradisjon og keltisk folketro er Halloween en nyttårsmarkering.

Det heter Halloween fordi det er kvelden før allehelgensdag, All Hallows Day på engelsk. Tidligere var dette den 1. november, men er i Norge i dag flyttet til første søndag i november. Allehelgensdag er en minnedag for avdøde slektninger og venner.

Feiringen av Halloween startet for fullt i Norge rundt år 2000, men har vært en stor feiring i USA i over 150 år. Det var de irske og britiske innvandrere til USA på midten av 1800-tallet, som  tok med seg en lang hedensk og kristen tradisjon knyttet til død og gjenfødsel.

Dødsdag

Det er en oppfatning om at går ut på at magi og naturkrefter er på sitt sterkeste nettopp denne kvelden, og at det var åpne kanaler til det hinsidige.

Derfor ble også flere nordmenn dømt til døden fordi de skulle ha bedrevet trolldom med fatalt utfall akkurat på denne dagen.

- Før i tiden kunne hekser og trollfolk bli brent levende på bål for å ha drevet med farlig magi på Halloween. I Nord-Norge har vi slike eksempler fra Alta-området. En same ble i 1627 brent på bål for å ha drevet med farlig ritualmagi på Halloween, forteller Blix til forskning.no

Har du bilder fra Halloween? Send dem inn til post@vigga.no eller bruk #viggalokalavis på Instagram.