Nær halvparten av de omkomne i brann er påvirket av alkohol selv, eller dør i brann forårsaket av folk som har drukket. Komfyrbrann er den vanligste brannårsaken i norske hjem og nesten halvparten av alle dødsbranner er relatert til alkohol.

– Det er rett og slett glemsomhet som er skyld i de fleste branner på komfyren, ikke tekniske feil. Vårt råd er derfor å holde deg langt unna komfyren når du kommer hjem fra fest. Å kjøpe seg en matbit på vei hjem er mye billigere enn en brann på kjøkkenet, sier Yngve Amundsen Høvig, som er skadesjef i Frende.

- Vi ser altfor ofte branner etter tørrkoking, tørrsteking, overoppheting av olje og frityr, eller såkalte pizzabranner, bekrefter Frendes brannekspert, Odd Magne Skjerping.

Alkohol og brannEn tidligere rapport fra Norsk brannvernforening, «Alkohol og brann», er skremmende lesning. Den viser at nesten halvparten (48 prosent) av omkomne i brann i Norge var påvirket av alkohol selv, eller døde i brann forårsaket av folk som hadde drukket.

Rapporten viser også at:

  • 85 prosent av de som døde med alkohol i blodet var menn

  • Aldersgruppen 30-60 år var overrepresentert

  • 54 prosent alkoholrelaterte dødsbranner var selvforskyldt

Av brannene som skyltes menneskelig feil i fjor var 67 prosent av alle desember-branner knyttet til elektrisk utstyr som komfyrer, eller åpen ild, som stearinlys eller røyking, viser tall fra Finans Norge.

- Det er ekstra viktig å huske på brannfaren nå i julebordsesongen, når dømmekraften blir noe flytende. Ofte ser vi dødelige ulmebranner før flammene slår ut. Komfyrbranner kan utvikle seg veldig fort, sier branneksperten.

Ikke lag nattmatForsikringsbransjen mener det må bli like åpenbart for folk at de ikke skal lage varm mat når de er veldig beruset, som at vi ikke skal kjøre bil etter å ha drukket.

- Hvis du kommer fra en bråkete fest med mye drikke og hjem til et rolig hus er det lett for å sovne, mener skadesjef Yngve Høvig.

En årsaksrapport fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at elektrisk årsak og feil bruk av elektrisk utstyr står for 25 prosent av alle dødsbranner, med tørrkoking som største underkategori med 8,6 prosent. Mørketallene er store, mange branner har ukjent årsak.

Slik sikrer du deg mot brann

Brannekspert Odd Magne Skjerping deler sine beste råd for en branntrygg julebordstid:

  • Ikke lag varm nattmat hjemme. Kjøp heller mat på vei hjem.

  • Installer komfyrvakt (krav i alle nye boliger fra 2010). En komfyrvakt slår av komfyren før temperaturen på kokeplaten blir så høy at det er fare for brann. Komfyrvakt kan være et like godt julegavetips til studenten på hybelen som til en eldre slektning.

  • Husk å slå av komfyren og at du må holde en komfyr i bruk under oppsyn.

  • Rengjør fettfilteret i ventilatoren over komfyren jevnlig. Fett i filteret kan ta fyr hvis det blir varmt nok.

  • Røykvarslere redder liv. Bytt batteriet i alle røykvarslerne dine nå før høysesongen for brann starter. Gjør dette til en årlig rutine i forbindelse med røykvarslerens dag, som er 1. desember hvert år.

  • Sjekk at du har nok slukkeutstyr i hjemmet, at dette ikke er utgått på dato og lær deg hvordan det fungerer.

  • Vær klar over at Hjelpemiddelsentralen låner ut brannvernutstyr til personer i såkalte risikogrupper. For eksempel kan dette være komfyrvakt eller spesielle røykvarslere til hørselshemmede. Det er både et omtenksomt og potensielt livreddende førjulstips.