Våren kom muligens på et litt uvanlig tidspunkt for mange av oss nå i år, da bjørketrær sto dekte med grønnt løv allerede før 17. mai. Dette kan også John Floberg skrive under på, som merker at det tidlige finværet har forårsaket noen litt uvanlige kjøpevaner blant folk når det kommer til blomster.

KjøpevanerStemorsblomsten har vært en klassisk gjenganger i vårsesongen, og er vanligvis svært ettertraktet i forkant av 17. mai, på grunn av at den tåler lave temperaturer. Men nå som vi i Nord-Gudbrandsdalen har blitt utsatt for høye temperaturer allerede tilidg i mai, har blomstersalget vært mer variert, kan Floberg bekrefte. Ellers går det mye av det samme hvert år.

– Det er det vanlige som er populært. Dovringene virker ikke særlig opphengt i trender, forteller Floberg.

To typer folkDet finnes to typer folk når det kommer til blomster, har Floberg lagt merke til. De som ser på termometeret og de som ser på kalenderen. Noen er nemlig mer ivrige enn andre, og tar hensyn til været når de skal plante blomster. Den andre typen forholder seg til de faste årstidene. Det er stort sett de eldre som hører til den sistnevnte gruppen, hevder Floberg.

Gartnerieieren prøver likevel å veilede kundene sine så godt han kan, og prøver å fortelle folk hva plantene tåler og ikke. Noen av blomstene har han til og med ventet med å sette fram til salgs, for å ikke friste kundene sine til å kjøpe de mer sårbare plantene for tidlig.

Høy toleranseFloberg tar også i bruk noen knep for å gjøre blomstene sine mer mostandsdyktige i kjølige forhold. Allerede sent i april begynner han å gradvis utsette plantene for kulde, og dermed blir de etter hvert tilvendt de lavere temperaturene, og flytter dermed på grensen for hva blomsten tåler.

– Natt til 17. mai var det ganske kaldt, forteller Floberg, som advarer kundene om å være forsiktige. Han opplever stadig at kunder kommer tilbake med blomster som har blitt ødelagt på grunn av kulde.

– Det er meldt 20 grader om dagen og 10 om natten framover, så om været står er det ingen fare, nevner han.

John Floberg er muligens den eneste på Dovre som gror fersken.
Stemorsblomsten er svært populær på våren, siden den tåler en del minusgrader.