Lesja kommune har mottatt 19 søknader knyttet til ordningen kommunalt tilskudd til næringsvirksomhet i Lesja kommune. Kommunen mener det er svært gledelig at det finnes så mange gode initiativ og initiativtakere i kommunen, og beklager at det ikke er tilstrekkelig med midler til alle initiativene.

– Dette viser at næringsutviklinga i kommunen er i positiv utvikling, noe som er til glede for både store og små i Lesja kommune, skriver saksbehandler Kari Annette Austvik i saken som legges fram for forvaltningsstyret.

Lesja kommune har i sitt driftsbudsjett for 2018 avsatt 350 000 kr til kommunalt tilskudd til næringsvirksomhet i Lesja kommune. Formålet med ordningen er å bidra til å videreutvikle eksisterende og skape nye arbeidsplasser i Lesja. Tilskudd kan ytes som etablerertilskudd, bedriftsutviklingstilskudd eller investeringstilskudd. Det gis ikke tilskudd til driftskostnader. Nyetablerere, prosjekt som skaper sysselsetting og som har potensiale har førsteprioritet ved tildeling av tilskudd.

Foreslått innvilget

Håvard Nørstegård er foreslått innvilget 12 000 kr i støtte til utvikling av hjemmeside knytt til ny tilleggsnæring på gården. Nørstegård planlegger å leie ut deler av husmassen på gården. Siden kan det bli aktuelt å utvidet tilbudet med å tilby opplevelser knytta til gården og bygda.

Blomsterstugu er foreslått innvilget 12 000 kr i støtte til innkjøp av kjøler til bruk for oppbevaring av begravelseskranser. Søknaden er knytt til fagbinderidelen av drifta. Søker ønsker å gå til innkjøp av ei kjøle som skal brukes til å oppbevare begravelseskranser i. Behovet for bedre kjøle kommer av økt aktivitet gjennom begravelsesbyrået.

Nadiia Frisør ved Nadiia Boniuk er foreslått innvilget10 000 kr i støtte til investeringer i forbindelse med oppstart av frisørsalong i sentrum av Lesja. Søknaden omhandler i hovedsak støtte til nødvendig inventar til frisørsalongen.

Lesja Data er foreslått innvilget 30 000 kr i støtte til oppgradering av basestasjoner i Lesja. Prosjektet vil kunne tredoble kapasiteten i forhold til eksisterende kapasitet.

Aslak Enstad er foreslått innvilget 50 000 kr i støtte til etablering av klatreparken og tilhørende lokaler. Rådmannen mener at prosjektet har stor sysselsettingseffekt.

Avdem Gardsysteri er foreslått innvilget 50 000 kr i støtte til kjøkkenutstyr og inventar til Nye Avdemsbue. Søker ønsker nå å videreutvikle Avdemsbue til også å inneha serveringssted.

Per Olaf Lida er foreslått innvilget 30 000 kr i støtte til laftehall. Søker har drevet med lafting som tilleggsnæring i 12 år. Laftinga har forgått i leide lokaler. Leieforholdet har nå tatt slutt på grunn av at eiendommen der laftinga har foregått skal selges. Søker er avhengig av å ha egna produksjonslokaler for å drive med tilleggsnæringa si.

Henrik Nørstegård er foreslått innvilget 7 000 kr i støtte til utvikling av hjemmeside knyttet til landbruksvirksomheten sin. Han har på eget initiativ startet ny virksomhet i Lesja, og kommunen forstår behovet for å bekjentgjøre tjenesten. De sier det er spesielt gledelig er det at ungdom går inn i landbruket, som er selve bærebjelken i kommunen.

Driftige Damer er foreslått innvilget 18 000 kr i støtte til investeringer i forbindelse med overtakelse av kafedrifta på Lunt og nødvendige investeringer i forbindelse med overtakelse av drifta på serveringsstedet Lunt og til videreutvikling av allerede eksisterende renholdsfirmaet.

Bjorli sykkelutleie, ved Edin Rånå og Asbjørn Velure, er foreslått innvilget 41 000 kr i støtte til etablering og utvikling av tilbudet Bjorli sykkelutleie. Bjorli vintercamping og Bjorli Feriesenter har et felles ønske om å opprette et nytt tilbud til besøkende på Bjorli. Begge sentrene har i dag mange faste gjester som de ønsker å øke tilbudet til. De ønsker i tillegg å gi Bjorli et nytt aktivitetstilbud. Vintercampingen og feriesenteret ønsker derfor å etablere et nytt AS der de to selskapene er eiere. Det nye selskapet skal utvikle et nytt opplevelsesprodukt på Bjorli ved å tilby utleie av el-sykler.

Jakob Brændjord er foreslått innvilget 24 000 kr i støtte til tilrettelegging for seterturisme i ei løe i tilknytning til setra på Filling. Satsinga på å sette i stand løa på Filling er første trinn i å prøve å utvikle setra til å bli en større ressurs for gården enn det det er i dag. Det er også et tiltak for å holde setra og ikring liggende kulturlandskap i hevd.

Foreslått avslått

Søknaden fra Lesjaskog møbler er foreslått avslått med bakgrunn, i at søknaden faller utenfor tilskuddordningen på grunn av manglende sysselsettingseffekt. De har søkt om støtte til investering i nytt biovarmeanlegg som skal brukes til oppvarming av lokalene på Lesjaskog møbler. Biovarmeanlegget skal fyres med lokalt massevirke. Søker forteller at det eksisterende fyringsanlegget er 40 år gammelt og at det ikke fungerer tilstrekkelig. Kommunen har anbefalt andre støtteordninger til dette.

Søknaden fra Bioflis Lesja er foreslått avslått med bakgrunn i knapphet på midler og at søker mottok kommunalt tilskudd til næringsvirksomhet til prosjektet i 2017.. Rune Møller er i full gang med å etablere ei tilleggsnæring på gården sin. Søker har investert i flishoggingsutstyr. Nå har det meldt seg behov for innkjøp av klo for å montere på gravemaskin som skal brukes til å klippe virke.

Lesjaskogsvatnet camping sin søknad er foreslått avslått, med bakgrunn i knapphet på midler og sysselsettingseffekt. Lesjaskogsvatnet camping er en vel etablert camping med mange besøkende året igjennom. Firmaet har nå et ønske om å gi mer informasjon til sine besøkende og gjennomreisende, med bakgrunn i dette søker de støtte til å etablere informasjonspunkt i tilknytning til campingen. Kommunen skal være behjelpelig med utforming av søknad til andre støtteordninger.

Søknaden fra Kjersti og Tronn Flittie er foreslått avslått med bakgrunn i knapphet på midler og at søker mottok kommunalt tilskudd til næringsvirksomhet til prosjektet i 2017. Søker har investert i bakerovn for steking av gjærbakst for salg. I forbindelse med satsinga ble det i fjor investert i ei brukt eltemaskin til bruk i produksjon. Eltemaskina har vist seg å ha for lav kapasitet og har fungert som en flaskehals i produksjonen. Flittie har derfor behov for å kjøpe ei ny eltemaskin som kan håndtere produksjonsvolumet.

Søknaden fra Aslak Enstad om tilskudd til utvikling av pumptrack er foreslått avslått, begrunnet med knapphet på midler og sysselsettingseffekt. Enstad har nå et ønske om å videreutvikle fritidstilbudet på sommerstid på Bjorli. Enstad ønsker å bygge en pumptrack i tilknytning til klatreparken.

Bjorli feriesenter, Lesja gjestgiveri og Lesja Byggservice søker også om næringstilskudd, men disse papirene er ikke tilgjengelige på kommunens hjemmesider.