Kulturprisen blir delt ut årlig, til et lag eller enkeltperson som har gjort en særlig positiv innsats innenfor kulturlivet i Lesja i inneværende år eller over tid, i følge kriteriene.

Forslagene er sendt inn til Livsløpsstyret av innbyggere i Lesja, og styret vedtok tildelingen på møte tirsdag kveld.

Her er begrunnelsen for tildelingen;

«Egil Ulateig bør tildeles kulturprisen er for hans innsats for kulturen og kulturlivet i vid forstand, en innsats som også har hatt betydning langt utover Lesjas grenser. Innsatsen spenner over hans forfatterskap, som så langt teller 25 bøker, hans allsidige journalistikk gjennom mange år, hans store samfunnsengasjement og hans engasjement i mange lokale saker i Lesja.

Forslagsgiver illustrerer Ulateigs omfattende kulturengasjement med stikkord som forfatteren, journalisten, redaktøren, aktivisten, lyrikeren, radiomannen, kulturmennesket, forlagsmannen, foreleseren og kåsøren, u-hjelpsarbeideren, landbruks- og bondetalsmannen, sauebonden, samfunnspådriveren, verdensmannen, idrettsmannen og lokalhistorikeren. Ut fra noen av disse stikkordene vil forslagsgiver trekke fram det som gjør at Ulateig fortjener kulturprisen;

- Han har aldri vært redd for å gå motstrøms og slik har han også vært omstridt. Men resultatene for lokalsamfunnet har på flere områder vært av stor betydning. Eksempel på dette er hans kamp for beiterettighetene for sauenæringen – og det var han som startet den lokale rovdyrdebatten som endte i Storting og Regjering.

Han var også svært sentral da arbeidet da arbeidet med trafikksikkerhetsarbeidet startet opp i Lesja. Hans innsats var avgjørende da det ble bygget sykkelvei gjennom Lesja. Dette ble bekreftet ved åpningen av gang- og sykkelveien mellom Lora og Lesjaverk i år, der han ble hedret av både kommunen og sentrale samferdselsmyndigheter. Han bidro også til at «Lesjamodellen» ble et nasjonalt begrep som ble bygd av daværende statsminister Kjell Magne Bondevik på hvordan lokalt engasjement kan utløse millioner til veiinvesteringer.

Når det gjelder hans forfatterskap, fortsetter forslagsgiver, er det mangfoldig. Han har skrevet dikt, romaner, biografier, dokumentarer og lokalhistoriske bøker. Egil Ulateig har skrevet om «ukjente» kulturmennesker fra Lesja, som for eksempel billedkunstneren Paul Bø, geniet Ola Plassen, astronomen Sigurd Einbu, lyrikeren Mathias Dompen Dyfrin og fotografen Christian Bøbak. Han har også skrevet mange bøker med bakgrunn i lokalsamfunnet – bl.a. siste boken i serien Bygdebok for Lesja, som omhandlet Dalsida og Lesja sine verdifulle natur og naturressurser. Den siste boken, som nylig har kommet ut, i forbindelse med 70 – årsjubileet for freden er en bok som gir ny kunnskap om fredsdagene i 1945. Etter forslagsgivers mening gjør Egil Ulateigs store kultur- og samfunnsengasjement fortjent til en verdig kandidat for Lesja kommunes kulturpris.

Lesja kommune gratulerer Egil Ulateig med kulturprisen for 2015.»

I fjor fikk Olav P. Amundgård kulturprisen. Tidligere vinnere er blant annet Bjørn Roger Holte og Lesja toraderklubb På 2. rad.