Et enstemmig Dovre kommunestyre vedtok i går kveld å innvilge bruksendring, samt dispensasjon fra reguleringsplanen, for Dovreskogen Gjestegård, i samsvar med søknaden til eier Guri Kvamme. Etter kommunestyrevedtaket ligger alt til rette for at Norsk Mottaksdrift kan starte opp asylmottak for enslige, mindreårige flyktninger fra nyttår. Det er søkt om 40 plasser med opsjon på ytterligere 20, og de aktuelle beboerene er gutter i alderen 15 - 18 år, hovedsaklig fra Afghanistan og Eritrea.

Mange ubesvarte sprøsmål

Selv om vedtaket til slutt ble fattet enstemmig, var det en lang diskusjon og mange spørsmål i forkant. Ingen viste seg negative, men mange ga uttrykk for at de synes ting kommer brått på, og at de føler de mangler tilstrekkelig informasjon om hvilke ringvirkninger dette vil få, blant annet for helsetjenestene i kommunen. Saken skulle egentlig vært behandlet i PNU 1. desember, men grunnet trykk fra UDI ble behandlingen fremskyndet, og tatt direkte i kommunestyret. Saken ble ettersendt den opprinnelige saklista fredag, og altså behandlet i går, mandag.

Ikke i kommunal regi

Det er Norsk Mottaksdrift som skal stå for driften, og ha alt ansvar for både ansatte og beboere, i samarbeid med UDI og huseier. Dovre kommune har slik ingenting med selve driften å gjøre, men med inntil seksti nye innbyggere i en begrenset aldersgruppe, påpeker representanter fra alle partiene i kommunestyret at også kommunale virksomheter må være forberedt på en ekstra belastning. - Vi må tenke over hva som kreves for å gi disse guttene et verdig liv, også de timene de ikke har undervisning, sa Jo Rosten (H).

Les mer om diskusjonen i denne ukas papiravis.

Fra første januar blir deler av bygget asylmottak. I søknaden heter det at kafèen og bensinstasjonen skal drives som før. - Er det mulig, spør Stian Brenden (Sp).