Moskusen er utstoppet, og har vært på utstilling foran tusenvis av turister på pakkhuset på Bjorli stasjon i et par år. Etter forrige turistsesong har den blitt lagret i ridehallen på Bjorli, men fikk en luftetur på en knapp time i Bjorli sentrum fredag før den ble fraktet hjem.

Noe som gjorde den til litt av en kjendis.

Flere skal ha trodd at moskusen var levende, en av disse sendte inn leserbilde til både Åndalsnes Avis og Gudbrandsdølen Dagningen.

Basketak for å få tak i moskusen

– Jeg må bare si at vi føler oss beæret, som kan gi andre en så flott naturopplevelse, forteller Jakob Grothe lattermildt, som var med på å frakte moskusen til et mer varig hjem.

– Det var to karer som fikk fanget moskusen, tok ryggtak på den, og fikk den inn i en varebil. Moskusen søker nå asyl på Tunstugu på Lesja, og får forhåpentligvis et varig hjem der, forteller Grothe.

– Det høres ut som litt av et basketak?

– Ja, det var et basketak, men det var en nokså sterk kar som brøt moskusen inn i bilen, skildrer Grothe.

– Skuffet

Artikkelen på Åndalsnes Avis ble fjernet etter kort tid, men rakk å bli delt flere ganger i sosiale medier.

– Jeg var så skuffet da jeg fikk vite at den var utstoppet. Vi så den, stoppet bilen og snudde, forteller Heidi Fagervoll-Stavik, som var på tur fra hjembyen Molde til Lom for helga.

Hun fikk tatt bilde av moskusen, og siden den tydelig var på avveie og sto svært rolig, var Fagervoll-Stavik og reisefølget redd moskusen var syk. De søkte også på internett for å prøve å finne ut om noen hadde omtalt moskusen i sentrum av Bjorli.

– Vi diskuterte om den kunne være utstoppet, men mente at det ikke var en forsvarlig sted å sette den på. Det var jo trafikkfarlig, mener Fagervoll-Stavik.

Om moskusen hadde vært levende, hadde det vært Fagervoll-Staviks første møte med en levende moskus.

– Jeg må jo bare flire av det nå, sier hun.

Åndalsnes Avis publiserte artikkel om Heidi Fagervoll-Staviks møte med moskusen. Artikkelen ble fjernet kort tid etterpå. Foto: Skjermdump
Moskus-bildet er også på baksiden av tirsdagens GD.