Det er Locus Eiendom AS ved Håkan Stengrundet fra Trysil som ønsker å bygge leiligheter. Stengrundet søker Husbanken om lån, og da er det visse kriterier som må oppfylles.

– Kommunen har ikke noe ansvar for byggingen, forklarer Hans Bjørner Talleraas i Dovre kommune.

Det er mangel på boliger i sentrumsnære områder i Dovre kommune. Kommunen har vedtak om å bosette åtte flyktninger, og så langt i år mangler det to bosetninger på årets kvote. Flyktningkonsulent Ingrid Ulheim forteller at hun foreløpig ikke har funnet boliger til de to siste flyktningene som etter vedtatt kvote skal bosettes i år.

Åtte leiligheter

Det skal være fire leiligheter i hvert av de to leilighetsbyggene som er planlagt. Hver leilighet skal være 46 kvadratmeter med ett soverom. Det er inngått en rammeavtale mellom utbygger og kommunen og en intensjonsavtale om bygging med grunneier av tomtene i Hindåfeltet.

I følge Husbankens lånekriterier for et slikt lån, må kommunen enten leie eller ha tildelingsrett til leilighetene i minst 20 år. Målgruppen for tildeling av boligene, er såkalt vanskeligstilte på boligmarkedet, for eksempel ungdom i etableringsfase eller bosatte flyktninger.

Søknadsfristen til Husbanken var 15. november, og Talleraas forventer svar rundt nyttår. Kommunen har ikke motatt byggesøknad fra Locus Eiendom, men Talleraas forteller at skissene er innenfor reguleringsrammene for Hindåfeltet.

- Målet er å få innvilget søknaden til Husbanken rett etter nyttår. Da kan vi komme i gang med bygging til våren, og da kan leilighetene være klare før jul neste år, håper utbygger Stengrundet.

70 leilighetsbygg

Stengrundet har bygget vel 70 leiligheter/boliger i flere kommuner i Hedmark og Nord-Trøndelag, blant annet i hjemkommunen Trysil. Målet hans er å doble antallet. Finansieringen gjennom Husbanken er fordelaktig i forhold til vanlige banker. Det var via prosjektene sine i Vågå at Stengrundet så muligheten for å bygge i Dovre.

– Vi vil hjelpe kommunen for at de skal kunne ha utleieleiligheter. For oss er det butikk, men det er en vinn-vinn for begge parter, sier Stengrundet, som forklarer at leilighetene ikke skal konkurrere med det eksisterende leiemarkedet.

I følge foretaksregisteret er han daglig leder og styremedlem i mange bedrifter. Ett av firmaene han er medeier i, er en elementfabrikk i Trysil.

– Målet er å kunne bruke element fra fabrikken i byggingen, men også å bruke lokal arbeidskraft fra dere, forteller Stengrundet til Vigga.

Han forteller om et positivt samarbeid med Dovre kommune og sier at han har god tro på et slikt samarbeid mellom private aktører og det offentlige.

Mener flere bygninger i Dovre har potensiale

Boligsituasjonen ble også diskutert i formannskapet i Dovre torsdag.

– Akkurat nå har vi ikke noe ledige boliger. Gjennom et nytt brev fra Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi) ble vi spurt om å bosette 15 flyktninger neste år mot 8. Det har vi ikke mulighet til nå, vi må ha et sted å huse dem, informerte rådmann Halvor Nissen.

IMDi har ansvaret for å bosette flyktninger som har fått oppholdstillatelse, samt for videre integreringsarbeid.

Av de 15 flyktningene som Dovre kommune er anmodet om å bosette neste år, er 10 mindreårige.

Formannskapet var positive til at en privat aktør tar initiativ for å bygge boliger. Ordfører Bengt Fasteraune (Sp) etterlyste større initiativ fra lokale aktører.

– Det er flere bygningsmasser i Dovre det kan gjøres noe med. Vi kan ikke dikterere hva folk skal gjøre, men vi kan gå i dialog, mente Fasteraune.