Kalven var tydelig svekket av den smittsomme sykdommen munnskurv.

Moskuskalven ble oppdaget inne i vindfanget på toalettbygget, der stien opp til Viewpoint Snøhetta starter, skriver avisa OPP.

Det var Hilde Kvithyll på Hjerkinn som oppdaget dyret, og som tok bildene da hun var ute og gikk seg en tur fredag. Hun fikk varslet SNO, men på grunn av uværet måtte de vente til dagen etter med å reise for å sjekke tilstanden til dyret. Kalven var liten og utmagret, og hadde tydelige sår av munnskurv rundt hele munnen.

– Vi gikk helt bort til den, og det luktet voldsomt av sykdommen når vi kom på halvannen meters hold, forteller Tord Bretten i SNO til OPP.

SNO-mannskapet undersøkte dyret som var alene og uten tilgang på næring. Derfor ble det besluttet å avlive kalven, noe som skjedde inne i selve vindfanget.

Det er den andre kalven som er avlivet på grunn av nok et utbrudd av munnskurv i moskusstammen. Som tidligere er det særlig unge dyr som blir rammet, og dyrene svekkes gjennom store sår rundt munnen, som gjør at de ikke får beitet og tatt til seg næring.

Sykdommen smitter også over på mennesker, og folk bes om å ligge unna smitta eller døde dyr. Viruset kan overvintre i flere år på skurver i terrenget, skriver avisa OPP.

Kalven lå inne i vindfanget da den ble avlivet. Foto: Hilde Kvithyll