Forsvarsbygg forteller i en pressemelding at 44,5 kvadratmeter ble ryddet i løpet av seks ryddeuker. Her ble det funnet totalt 205 blindgjengere, (tilsvarende eller større enn 20 mm kaliber) og956 mindre enn 20 mm som ble funnet og destruert. I tillegg ble det ryddet 13 tonn metallskrap, i hovedsak rester av ammunisjon og 13 kubikkmeter annet avfall.

– I 2015 har vi ryddet mye i den vestlige delen av feltet. Det har vært stor aktivitet i Grøndalen og Einøvlingen, deriblant krevende eksplosivrydding i de høytliggende og relativt utilgjengelige områdene vest for Grøndalen. Her snakker vi om høyder opp mot 1700 meter over havet, uttaler totalprosjektleder Pål Skovli Henriksen i Forsvarsbygg Skifte eiendom.

Det ble plantet vierstiklinger også i 2015, og Skovli Henriksen forteller at revegeteringen gir resultater.

Eksplosivhunder

Forsvarsbygg benyttet eksplosivhunder på ett område med spesielt farlige blindgjengere. Fire spesialtrente hunder og tre hundeførere gjennomførte søk i den vanskelig tilgjengelige ura ved Svånålegeret. Det ble ikke funnet noen skarpe funn i dette søket, sier Henriksen.

-Bruk av skytefelthund er en av de alternative metodene for eksplosivrydding som benyttes ved Hjerkinn skytefelt, utover tradisjonell manngarder. De alternative metodene, slik som skytefelthund, har vært avgjørende i prosessen mot å kunne frigjøre komplekse målområder med spesialammunisjon, utdyper han.

Prosjektet med å føre Hjerkinn skytefelt tilbake til naturen fortsetter frem til 2020 og de neste årene vil det være fokus på videre eksplosivrydding. Fra og med 2017 vil trolig de første arbeidene med fjerning av veg og naturrestaurering av disse områdene starte opp.

Verneplanprosessen for skytefeltet ble satt i gang i 2013, og det overordnede målet for verneplanprosessen er at en ferdig utredet verneplan skal foreligge i god tid før Forsvaret avslutter restaureringsarbeidet.