Tirsdag hadde kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner en rundtur i Gudbrandsdalen. Første stopp var på Båtsto på Dovre, der han møtte ordførerne i Dovre og Lesja og Hanne Velure (H).

Representantene fra Dovre og Lesja fikk en knapp time sammen med Sanner og fungerende fylkesmann Sigurd Tremoen. Tema for møtet var naturligvis den pågående kommunereformen. Ordfører i Dovre, Bengt Fasteraune (Sp) og ordfører i Lesja, Mariann Skotte (Sp) følte det var et positivt møte, og de fikk frem flere poeng for ministeren. Ett av dem var å vise utfordringene med geografien i kommunene, og at over 80 prosent av arealet er vernede områder.

To og to kommuner - store nok

Sanner forteller til Vigga etter møtet at han ser på Lesja og Dovre som en mulig, spennende kommune.

– De har mye felles, og tenker veldig klokt om desentraliserte tjenestetilbud, og samarbeider på viktige områder knyttet til helse og omsorg, sa Sanner, og poengterte at det er viktig med sterke fagmiljøer for å gi innbyggere gode tjenester.

– I Nord-Gudbrandsdalen foregår det tre prosesser med to og to kommuner, blir det for lite?

– Det er jo store areal. Jeg har vært veldig tydelig på at reformen må ta hensyn til den mangfoldige geografien i Norge. Fremfor å strebe etter store innbyggertall så kan det være fornuftig å finne hva som er praktiske og gode løsninger, sa Sanner.

Han mener det er viktig å ta en slik diskusjon lokalt.

– Det kan være krevende hvis avstandene er for store. Dovre og Lesja synes jeg virker som et interessant utgangspunkt, sa Sanner.

Åpne dører til verdensarvliste

– Jeg tror han fikk en bedre forståelse for geografien her, var Skottes inntrykk etter møtet.

Geografi og areal var hovedtemaene på møtet.

– Vi har snakket mye om utmarksforvaltning og verdiskapning i fjellområdene. Jeg mener at dette henger sammen, vi ønsker å avbyråkratisere utmarksforvaltningen, mer lokalforvaltning for å lette for verdiskapning. Skal vi få dette til, trenger vi også sterkere kommuner som gir større fagmiljøer, sa Sanner etter møtet.

Fasteraune og Skotte sendte med ministeren Gro Steinslands bok om Dovrefjell, som omhandler historien og mytene rundt. Det ordførerne mener vil være viktig verdiskapning for områdene, er å få villreinen på UNESCOs verdensarvliste. Det er et pågående arbeid som ble startet for flere år siden.

– Her trenger vi hjelp til å åpne dører, forklarer Fasteraune.

Trakk frem fjellstyrene

Kommunestyremedlem i Lesja, Hanne Velure (H), syntes møtet var konstruktivt.

– Det er artig å kunne følge linjene fra det vi gjør lokalt og det regjeringen gjør. Vi får se løsninger på det som har vært en bremsekloss i mange år, sa Velure.

Hun er leder av arbeidsgruppen som skal levere en rapport om styrking av kommunene som førstelinjetjeneste, i arbeidet med forenkling av utmarksforvaltningen.

Regjeringen arbeider med pilotprosjekter for utmarksforvaltning, og ordførerne spilte inn at de var interessert i dette.

– Vi ba om å få være en av pilotene her, med forvaltningen av verneområdene rundt Dovrefjell, sa Fasteraune.

Fasteraune håper på et regionalt kompetansesenter på Hjerkinn, med enda større fagmiljø enn i dag. Han mener en del av avgjørelsene som blir tatt i nasjonalparkstyrer i dag, bør være kommunens ansvar, med større lokal råderett.

– Men da må vi få ressurser til det. Vi var også tydelige på at vi har knallgode fjellstyrer i Lesja og Dovre, og at de skal bestå slik de er i dag, sa Fasteraune etter møtet.

Velure trakk også frem fjellstyrene som en viktig aktør med viktig kunnskap innenfor forvaltningen av utmarken. Arbeidsgruppa skal legge frem rapport om forenkling av utmarksforvaltningen i slutten av februar.

Gode fordeler

Sanner var klar på hvilke fordeler Lesja og Dovre har når det gjelder verdiskapning rundt fjellet.

– Det er jo noen av Norges mest attraktive fjellområder, og gode muligheter for naturopplevelser. Så det er klart at det ligger et stort potensiale for verdiskapning. Og jeg tror at gjennom forenkling av utmarksforvaltningen at vi får til en ennå bedre lokal forankring, sa Sanner, og mente at dette ville kunne skape flere arbeidsplasser.

Les mer i ukens Vigga

Dovre-ordfører Bengt Fasteraune overleverte Dovrefjellboka til Gro Steinsland til Jan Tore Sanner. Kommunestyremedlem i Lesja Hanne Velure og Lesja-ordfører Mariann Skotte var med på møtet med ministeren.