Godbiten kom til slutt for kommunestyret i Lesja under torsdagens møte. 2015-resultatet er det beste for Lesja kommune i nyere tid. Økonomisjef Willy Sægrov og hans ansatte visste det kom til å gå bra, men måtte regne på nytt da dette tallet dukker opp på skjermen.

De dobbeltsjekket og trippelsjekket, men det stemte.  Netto driftsresultat er på 19 millioner kroner, 18,2 millioner kroner over budsjett. Lesja kommune har etter 2015 hele 11 millioner kroner de kan sette på sparekonto, bedre kjent som disposisjonsfond. Sægrov presenterte tallene for kommunestyret i Lesja torsdag. Ordfører Mariann Skotte takket rådmannen og hans medarbeidere for jobben som er gjort.

Takk til de ansatte

Rådmann Kai Ove Riise har sendt ut takk til alle ansatte for innsatses.

- Det har blitt jobbet hardt i hele organisasjonen, smale rammer har vært en del av hverdagen til både ansatte og brukere, sa Riise til kommunestyret torsdag.

Konturen av økonomiske utfordringer dukket opp i 2010. Fokuset kom i 2014. Kommersialiseringtanken ble innført, og strukturendringer ble gjennomført. Alle avdelinger har bidratt, det er ingen gratispassasjerer.

- Å håndtere dårlige resultater krever styring og handling. Nå må vi lære hvordan vi skal håndtere et god resultat. Dette er bare ett resultat, det vil jeg understreke. Håper å kunne sette dette inn i et langsiktig perspektiv, der vi bygger organsiasjonskultur som er i endring og ikke er statisk, sa Riise.

Rådmannen håper dette kan gi arbeidsro, og ikke hastverksarbeid for å nå resultater som skal gi kortsiktig effekt.

- Vi skal heller ikke glemme at dette er godt å ha med seg i en kommunereformprosess, sa Riise.

Ekstra innsats

Dette gode resultatet gjør at Lesjas opphold på Robek-lista kan være et avsluttet kapittel før sommeren. Sægrov takker alle sektorledere og ansatte for å ha vært med på den komersielle kulturendringen kommunen er inne i.

- Alle har gjort en ekstra innsats, og benyttet ressurser på tvers der det har vært rom for det – noe som har holdt vikarbruken nede, sier Sægrov

Bruk av eksterne konsulenter har gitt økt inntekt innen helse, ved at kommunen har blitt flinkere til å kreve det de faktisk har krav på. Dette utgjør 1,5 millioner kroner av inntekten.

- Det er modig gjort av avdelingslederen å være med på dette, sier han.

Omstilling

Lavere folketallsnedgang enn beregnet, høyere skatteinngang, statlige arbeidsplasser som blir refundert, bedre tall når det kommer til lønn og pensjon, høyrere kraftinntekter enn budsjettert. Det utgjør også en del av resultatet.

- Den klart største innsparingen har vært lønn og sosiale kostnader som samtlige avdelinger har levert bedre på enn budsjettert. Dette har vært et omstillingsår, der alle har jobbet mot et felles mål. Vi har gått fra å være bakoverlente, til å være framoverlente, sier Sægrov.

Gir muligheter

Nå er utfordringen å ikke falle tilbake til gamle vaner.

- Vi skal være stolte av oss selv, men vi må holde trykket oppe. Vi kan ikke miste det når vi har noe godt på gang, sier Sægrov.

Det må fortsatt være et mål om å sette av penger på sparekonto, der bør det stå minst 17 millioner kroner etter anbefalninger fra Fylkesmannen. Dette er ikke tiden for å bruke dem opp med en gang, vi må ha en buffer slik at vi klarer et dårlig år. Men dette gir oss muligheter. Vi kan nå satse mer på næringsutvikling, noe vi har midler til nå, mener Sægrov.