- Det gikk som vi håpa, sa en fornøyd pleie- og omsorgsleder i Dovre, Finn Bergseth, da han gikk fra formannskapsmøtet på Dovre onsdag. Nå blir det økt grunnbemanning på Fredheim omsorgssenter.

Høyt sykefravær

Sykefraværet på Fredheim er nå oppe i 12 prosent, på en av avdelingene over 15 prosent. Ideelt sett skulle den vært nede på 5,1 prosent. Lav grunnbemanning har ført til slitasje på de ansatte, og en dårlig rundgang når det kommer til sykemledinger.

- Dette utviklet seg slik i vinter at det begynte å bli dramatisk. Noe måtte gjøres, sa Bergseth.

Nå er både ledere og ansatte i gang med å ta tak i dette, første steg på vegen er å sikre at grunnbemanningen er god nok. Årlig koser sykefraværet ved Fredheim Dovre kommune 1,6 millioner kroner.

- Det er nok til å dekke fire helsefagsarbeidere med åtte års ansenitet. Etter samhandlingsreformen ble innført kommer det sykere pasienter til Fredheim, da blir også presset på de ansatte større, sa personalsjef Rune Pettersen.

Det har blitt regnet på at to fulle helsefagarbeiderstilling er nok til å gjøre bemanningen på Fredheim mer stabil, og at dette kan dekkes inn ved lavere sykefravær.

- Jeg tror hele Fredheim vet at vi er på møte med dere nå, og venter i spenning. Hvis vi får økt grunnbemanningen før vi også økt stillingsprosenten til dem som arbeider uønsket deltid. Det er en vinn-vinn situasjon, sa Bergseth til formannskapet.

- Godt prosjekt

Og et samlet formannskap gikk for å øke bemanningen på omsorgssenteret med to fulle stillinger, noe som gjør at Bergseth, Pettersen og de andre kan fokusere på prosjektet «Kreativ satsing i pleie- og omsorgsavdelingen». Dermed kunne Bergseth ta en trivelig telefon til lederne på Fredheim. Arbeidsgrupper er satt ned, som sammen skal finne fram til ti tiltak som kan hjelpe på bemanningssituasjonen, hva hver enkelt man kan bidra med og hvordan man kan øke trivselen blant de ansatte.

Oddny Garmo (Sp) ønsket å takke de ansatte på Fredheim.

- De ansatte strekker seg langt, det er viktig å si takk for alt det gode arbeidet. Det er mange som har behov for Fredheim. Det er små avdelinger som stadig må ivareta sykere personer, arbeid som er mer omfattende enn for mange år siden. Vi må være med å styrke grunnbemanningen, og jeg ønsker prosjektet lykke til, sa Garmo.

Ordfører Bengt Fasteraune var enig i at prosjektet er godt.

- Sykefravær og trivsel betyr utrolig mye. Det kan hende vi til og med klare å favne mer når prosjektet starter, enn to stillinger på grunnbemanningen. Det må være oppnåelig at vi kan ligge på rundt sju prosent i sykefravær, sa han.

Kommunestyret skal også behandle saken, men formannskapet ga Bergseth beskjed om å starte prosessene.