Torsdag hadde Norsk Grønnkraft (NGK) åpent møte på Bø grendahus, og informerte om kraftverket.

Kostnadsramme på over 30 mill

Byggestarten for Kvernåe kraftanlegget blir allerede i mai-juni i år. NGK forhandler med Snøhetta Anlegg om kontrakt på anleggsarbeidet. NGK forhandler med flere andre lokale håndverkere om kontrakt på byggingen av husene til dammen og kraftstasjonen.

Kraftverket vil ha en årlig produksjon på 7,6 GWH, og med det produsere strøm til nesten 380 husstander. Rørgaten blir på nesten 2 kilometer, 1965 meter lang. Budsjettet til NGK for utbyggingen er på 31,1 millioner kroner.

Prøvedriften skal etter planen skje i april-mai neste år, under vårløsningen. Minstevannføringen i Kvernåe skal være 100 liter i sekundet om sommeren, 10 liter i sekundet om vinteren.

Sakstid på åtte år

Vegen fra de første av elleve grunneierne signerte i 2008-10, og konsesjonssøknaden ble sendt i 2010, har vært lang. Noregs vassdrag- og energidirektorat hadde da tre års saksbehandlingstid.

Etter høringsrunde og befaring ble det gitt konsesjon i 2013, med tunnel til toppen, og inntak på 980 meter over havet. Dette var ikke NGK enig i, da deres vurderinger var at dette ville bli en større økonomisk risiko. NGK ville ha rørgate hele vegen, og derfor ble et inntak på 891 meter over havet skissert. Det er denne løsningen som nå blir valgt, med dam og inntak nedenfor Øvre Kloppen.

– Turstien overfor Øvre Kloppen blir intakt, forklarte Rune Skjevdal fra NGK.

Klaget på konsesjon

Etter konsesjon ble gitt i 2013, klagde Naturvernforbundet i Oppland og Forum for Natur og Friluftsliv i Oppland på vedtaket. Olje- og energidepartementet opprettholdt konsesjonen.

I høringsrunden før konsesjon ble gitt er det kommet flere innspill fra naboer i området, som blant annet går på retting og mangler i konsesjonssøknaden. Opprinnelig lesjing Øyvind Nordli er en av dem som sendte inn høringsuttalelse, på vegne av seg selv som hytteeier i området, og tolv andre husstander eller fritidsboliger i området.

– En juvel

I uttalelsen trakk Nordli frem blant annet det unike geologiske landaskapet i området rundt åa, kulturhistorien og at området blir flittig brukt og er godt opparbeidet som turområde.

Nordli tok ordet under møtet på Bø torsdag.

– Det er en trist dag i dag, og saken er nå tapt. Kvernåe er en juvel i et fantastisk fint turområde, sa Nordli.

Til tross for at han har vært motstander av kraftverket, uttrykte han at NGK hadde vist god evne til å samarbeide, og var med på synfaring da dette ble bedt om. Nordli var spesielt bekymret for hvor dyp grøfta til rørgata ville bli.

– Jeg skiftet standpunkt fordi det finnes gode teknologiske hjelpemidler, og fikk se at denne grøfta ikke ville bli særlig dyp, sa Nordli under møtet.

Selv om han helst ville ha vernet om Kvernåe, ønsket han ikke å sabotere utbyggingen når det først ble.

Prosjektleder for utbyggingen, Jon Olav Volden, forklarte at det blir revegetert i terrenget der rørgaten blir lagt. Adkomsten blir langs rørgaten, det blir ikke bygget anleggsveg for å få laget grøften.

Bekymret for utviklingen

Pensjonisten Nordli har vært sakkyndig i flere vassdragsutbygginger, blant annet i utbyggingen av Alta-vassdraget. Han mener fornybar energi er bra, men savner utbygging av andre typer.

– I hovedsak synes jeg at vi bygger nesten ikke ut vindkraft. Men vi bygger ut elver med en apetitt som ikke stopper, sier Nordli om kraftutbygginger generelt.

Elleve grunneiere er berørt av kraftverkutbyggingen.
Opprinnelig lesjing Øyvind Nordli er en av dem som sendte inn høringsuttalelse, på vegne av seg selv som hytteeier i området, og tolv andre husstander eller fritidsboliger i området.