Overmontør Thomas Kronberget startet som lærling i Eidefoss og fikk nylig utmerkelse for å ha vært i bedriften i 25 år. Den munnrappe dombæsingen skryter av arbeidsmiljøet, og det gjør også planingeniør og driftsformann Øyvin Dalum.

Tidene forandrer seg

Dalum fikk også jobb etter lærlingtiden i bedriften og har over 20 år i kraftfirmaet. Han er driftsformann på en av tre montørbaser, de to andre er på Lalm og i Lom. Hovedkontoret er i Vågå.

– Det har forandret seg. Nå gjør vi alt her og gjør ferdig hele anlegg. Vi er mer selvhjulpne, og montørene her kan mye mer en før, forklarer Dalum.

Arbeidet består av bygging og vedlikehold av Eidefoss sine linje- og kabelanlegg i Lesja og Dovre.

– Før var det arbeidsoppgaver vi måtte ha hjelp til fra andre baser, men nå gjør montørene på Dombås alt selv, sier Dalum.

Nye lokaler

Dalum har vært med på flytteprosessen fra de gamle lokalene i Holaberget til de nye lokalene i Jora industriområde.

– Det er det beste som har skjedd her. Det er mye lettere og lysere, sier Dalum.

– Vi har noen fra Otta som jobber her, og de blir sveiseblinde av all sola, spøker Kronberget.

Nybygget på vel 300 kvadratmeter ved den gamle helikopterhangaren rommer kontor, lunsjrom, garasje og verksted. Eidefoss solgte den gamle bygningen i Holaberget i 2010 og flyttet basen til industriområdet.

Lokalt kraftselskap

Eidefoss fører frem strøm til Lesja, Dovre, Vågå, Sel og Lom i Nord-Gudbrandsdalen. Overskuddet går tilbake til eierkommunene og utgjør årlig rundt 6 millioner kroner hver til Lesja og Dovre. Mellom 2005 og 2015 har Eidefoss betalt 470 millioner kroner i utbytte til de fem eierkommunene.

– Det at det er lokalt eid, tror jeg gjør at folk bryr seg mer, tror Dalum.

I dag er de sju ansatte og en lærling på basen på Dombås. Bedriften har nå fem energimontørlærlinger og sju lærlinger som har tatt fagbrev i enerimontørfaget de siste fem årene.

Byttet ut trafoer

Ved årsskiftet avsluttet de et prosjekt som har gått over flere år i Lesja og Dovre med å bygge om nettstasjoner. Alle nettstasjoner er nå bygget om slik at de skal kunne betjenes fra bakkenivå. Totalt er det bygget om 101 trafoer.

– Det er for å trygge arbeidshverdagen vår, sier Kronberget.

Venting ved post

Montørene ved basen på Dombås inngår som en av fire vaktroder hos Eidefoss.

– På Dombås er vi seks som har vakt, og vi har derfor vakt hver sjette uke. Dersom vi får feil på høyspentlinjene, må vi først seksjonere disse slik at flest mulig får tilbake strømmen så raskt som mulig, forklarer Dalum.

Strømmen rutes om på linjene på nettet slik at folk får strømmen tilbake mens feilen ordnes. Ved seksjonering av linjer og kabelanlegg i feilsituasjoner betjenes noen brytere manuelt på stedet, og noen betjenes fjernstyrt fra driftssentralen i Vågå.

– Det blir ofte en del venting for oss ved disse bryterne i feilsituasjoner, og det er nok noen som har irritert seg over Eidefossbilen som står ved disse mens strømmen er borte. Det er viktig både for vår sikkerhet og for at vi skal få rettet feilen effektivt at disse koplingene i nettet blir gjort på riktig måte og i riktig rekkefølge, sier Dalum.

På jakt

Sommermånedene er montørene travelt opptatt med bygging av linjer i for eksempel hyttefelt, nybygg eller anleggsområder. Vinteren går med til ulike prosjekt og vedlikehold.

– Og om høsten er det jakt, slår Dalum og Kronberget fast.