Selv om Lesja Arbeiderparti ikke signerer avtalen, har intensjonsavtalen et flertall. Prosessen videre vil derfor gå som planlagt, forklarer ordførere i Lesja og Dovre kommuner, Mariann Skotte (Sp) og Bengt Fasteraune (Sp).

Både Fasteraune og Skotte er overrasket over beskjeden fra Lesja Ap. Fasteraune kjente ikke til utspillet før Vigga tok kontakt onsdag morgen.

Siden møtet onsdag forrige uke, det siste møtet i forhandlingsutvalget, har det vært språkvask og visuell utforming av intensjonsavtalen. En egen redaksjonskomite har jobbet med dette, og Fasteraune forteller at Lesja Ap har valgt å ikke bidra i dette arbeidet.

– Burde kommet tidligere

Ordførerne forteller at intensjonsavtalen går ut som planlagt til innbyggere i Lesja og Dovre den 23. mai. Lesja Ap mener at mandatet om at den nye kommunen skal være økonomisk bærekraftig, ikke er innfridd, og nevner her flere punkter. Skotte og Fasteraune synes det er rart at Lesja Ap kommer med disse meningene nå, og ikke underveis i forhandlingene.

– Vi har skrevet referat fra alle møter, som de har signert på. Avtalen er basert på beslutninger gjort i fohandlingsutvalget, sier Skotte.

Hun mener partiet burde gitt informasjon til forhandlingsutvalget før de sender ut pressemelding.

– De kunne valgt å gå ut med dette tidligere. Ap har dessuten fått gjennomslag for mange ting, sier Skotte.

Vigga har vært i kontakt med gruppeleder Liv Enstad onsdag, som sa at partiet ikke ønsket å kommentere pressemeldingen ytterligere nå.

Næring i fokus

Det var Lesja Arbeiderparti som for cirka to år siden tok initiativet til å starte en reformprosess med Lesja og Dovre. Skotte og Fasteraune mener mandatet forhandlingsutvalget etterhvert fikk er innfridd i intensjonsavtalen. Et av punktene Lesja Ap mener ikke er innfridd etter mandatet, er næringsutvikling og regionale tjenester.

– Målet for reformen har hele tiden vært å ha økt næringsutvikling i kommunen, sier Skotte, og mener dette gjenspeiles i avtalen.

Fasteraune mener det ligger mer detaljer bak avtalen, enn de større linjene som er trukket i avtalen. Han mener regionale tjenester for eksempel kan være skatteoppkrever, barnevern og intermediære senger.

– Urealistisk

Lesja Ap mener avtalen er urealistisk økonomisk sett, det mener ikke de to ordførerne. Selv om investeringer som sjukeheim, eventuelle endringer i administrative bygg på Båsto og Lesja, og helsehus på Dombås ikke er medregnet, er ikke Fasteraune og Skotte bekymret.

Fasteraune regner med å bruke de 25 millionene til slike omstillinger, et beløp den nye kommunen får dersom det blir vedtak om sammenslåing i juni. En sjukeheim mener Fasteraune og Skotte det vil bli store avskrivinger på, og ikke mye investering per innbygger i en ny kommune.

Positive

Begge ordførerne er positive til en sammenslåing.

– Jeg har troen på det, hadde jeg ikke hatt det, kunne jeg ikke forhandlet frem intensjonsavtalen, mener Fasteraune.

– Jeg er bekymret for fremtiden hvis vi står alene som kommune. I løpet av prosessen ser jeg at vi har gode muligheter, mener Skotte.

De trekker frem arbeidet fra de administrative arbeidsgruppene, som alle har trukket frem flere fordeler ved samarbeid eller sammenslåing på tvers av grensene.

Infomøte

På felles kommunestyremøte i kveld skal det informeres om intensjonsavtalen. Vigga sender live-sending fra møtet.

Avtalen skal sendes ut til innbyggerne den 23. mai, men kan leses her. Det kan komme små justeringer før møtet i kveld, men Fasteraune og Skotte forteller at innholdet ikke vil bli endret. Avtalen skal legges frem for kommunestyret, og så skal den behandles etter den rådgivende folkeavstemningen den 13. juni.

– Jeg håper folk benytter anledningen til å stemme, sier Skotte, og håper spesielt at ungdommen engasjerer seg.

Den 7. juni blir det nytt folkemøte, et informasjonsmøte om selve intensjonsavtalen.