På seg har hun bunaden som oldemoren Ingeborg Kolden fra Dovreskogen en gang eide.

– Oldemor ble født i 1880. Så hvis hun fikk ordnet råndastakken til konfirmasjonen, så er den rundt 120 år gammel, sier Silje Olava.

Jobber fulltid

Dansepedagogen fra Ilka, som ble ferdig utdannet i fjor fra Norges Dansehøyskole, jobber nå fulltid innen dans. Ved siden av å være danselærer har hun mange prosjekter ved siden av. Dansefestivalen i Kina var det en klassevenninne som tipset om.

– Hun kommer fra Macao der festivalen arrangeres, og synes vi burde søke. Jeg og en annen meldte oss som koreografer. Vi laget en ferdig video på åtte minutter der vi danset i fullt kostyme og sendte ned. Etter fire måneder fikk vi invitasjon om å delta, forteller Silje Olava.

Det er en stor gruppe som reiser nedover, og både reise og opphold er sponset av festivalen.

– Vi har med femten stykker fra Norges Dansehøyskole både fra klassen min og kullet over. Så har vi med fire hallinggutter og en felespiller. Mette Pedersen fra Otta skal også være med. Hun gikk i klassen min, og danset nå sist på Kristinspelet på Sel, forteller Silje Olava.

Hallingkast og mere til

Silje Olava gjorde research på hva slags koreografi kineserne ønsket seg, og kom frem til at nasjonalisme var populært. De valgte da å lage en koreografi med en blanding mellom halling- og moderne dans, med innslag av fele og eventyr. Hun forklarer hva dansen handler om.

– Fela tar deg med og forteller en historie fra gamledager der folk møttest på fjellet for å kåre den største og sterkeste danseren i dalen. Etterhvert kommer et skifte i musikken og huldra kommer frem. Hun bergtar guttene og lokker de med seg, sier Silje Olava og smiler.

Hun sier at det alltid er en utfordring for en koreograf å få publikum til å skjønne en historie gjennom dans.

– Det er alltid en utfordring, men jeg føler at vi har klart det, sier hun.

Les mer i ukens Vigga