Toril Eide og Ole Kristian Silseth valgte Bjorli for ni år siden på grunn av fritidsmulighetene om vinteren. Nå gjester de Bjorli hele året, og mener det har like stort potensiale sommerstid som vinterstid.

Paret fra Molde kjøpte leilighet i Bjorli sentrum en stund etter at ene sønnen startet med alpint.

– Vi tenkte at det var et vintersted, men det har endret seg, forteller Toril.

Etterhvert ble det flere turer utenom den sikre vintersesongen, i påska og utover sommeren.

Tørt og fint

Begge to er glade i naturen. Ole Kristian drar gjerne på ski- eller sykkelturer, Toril drar helst på ski- og fotturer.

– Vi prøvde å sykle sammen én gang, på en tur i Italia, forteller de to, og beskriver lattermildt at det ble bare krangling.

Om sommeren tar de gjerne følge sammen et stykke på vegen, oppover en topp eller innover en dal, hun til fots og han på sykkel. Han bruker noe lenger tid opp, så Toril må vente på ham på toppen. TIl gjengjeld går det unna for Ole Kristian i nedoverbakkene.

De to mener Bjorli har en god kombinasjon av å kunne gå og sykle i fjellet.

– Det er så tørt og fint klima her, og det er lettgått, sier den Ole Kristian, som har en karriere som proffsyklist bak seg fra 80-tallet.

Ski og sykkel på samme dag

I dag brukes sykkelen til rekreasjon, men han forteller at turene med venner, og med relativt bratte nedkjøringer, kanskje er sært for mange.

Ole Kristian og Toril har mange bilder fra turer i området, og viser fram et par, av en topptur med ski og sykkel på samme dag.

– Dette er fra 20. juni i 2015. Snøen lå ned til tusen høydemeter, og så syklet vi ned fra der, sier Ole Kristian.

Lengre vintrer

Til daglig jobber han selvstendig som selger, Toril jobber i Innovasjon Norge i Møre og Romsdal. Paret har flere venner og naboer fra Molde som har fritidsboliger på Bjorli. Sammen har de to barn, og Ole Kristian har et barn fra før, alle tre er voksne.

Fra Molde er det gjerne Oppdal eller Bjorli som er aktuelle fritidsområder.

– Jeg har sjekket statistikken, og det har faktisk vært lengre vinter på Bjorli enn på Oppdal, sier Ole Kristian, som betegner langrennsløypene på Bjorli til å være i verdensklasse.

Mangler turoversikt

I løpet av fjoråret var Ole Kristian på sykkelturer 33 dager uten en eneste regndråpe.

– Hver helg utover høsten skulle han hit, det kunne jo bli siste helga for sesongen, beskriver Toril.

De utforsker gjerne nye områder rundt Bjorli, og leiligheten er også utgangspunkt for turer i Romsdalen. For det er en ting som mangler på Bjorli, mener Ole Kristian.

– Det er hundrevis av turer her oppe, men en må finne dem selv. Turbeskrivelser på nett mangler, mener han, og viser til en omfattende turguide på romsdal.com.

Ole Kristian har tro på å utvikle og gjøre kjent de områdene som er på Bjorli.

– Alle vet at det er en bra vinterdestinasjon, men det er minst like bra på sommeren. Det er et fantastisk utgangspunkt for turer, og en får det en trenger på butikken, sier Silseth.

Toril og Ole Kristian deler noen turtips i nærheten av Bjorli:

Grøndalen

Turen til Grøndalen på Lesjaskog starter knappe 10 minutt fra Bjorli. Innledningsvis får du se flotte Grønfossen, som oftehar vannføringen på topp i løpet av juni. Det er fine stier, som egner seg både til sykkelturer og gåturer.

Triangel langs Ulvåa, Rauma og Asbjørnsåa

Ole Kristian beskriver at han er glad i å utforske naturen, og tok turen langs elvene, som et slags triangel. Det er ikke råk langs elvene, men at dette er en tur med flere perler for naturglade.

Langs Bøvre, til Bjorlitoppen og Bøverbotn

Det går fin sti opp langs Bøvra, og området er flittig brukt. Ole Kristian og Toril betegner området som spesielt barnevennlig, i Bøvra finnes flere idylliske kulper med bademuligheter.

Asbjørnsdalen

Åsbjørnsdalen strekker seg inn i Reinheimen fra Rånå, og følger Asbjørnsåe innover. Her er det et tydelig råk du kan følge.

Artikkelen ble først publisert i Viggas sommermagasin. Du kan lese hele magasinet digitalt her