Kristine ville gjerne jobbe på Løken seter, som hører til hjemgården på Dovre, i sommer. Hun fikk med seg kjæresten sin fra Lesja til fjells, og sammen har de ansvar for både dyr og turister.

Roer ned på setra

Det er fjøsstell morgen og kveld, men Kristine og Sivert ser likevel på «budeielivet» som en ferie. Kristine er ferdig med tre år på videregående, med eksamener og russetid. Nå står studentlivet i Trondheim for tur.

– Derfor ville jeg være her i sommer og roe helt ned, sier hun.

Kristine er godt kjent i Grimsdalen etter å ha vært med på Bergseng seter på Tollevshaugen siden hun var liten. Hun har også hatt sommerjobb på Grimsdalshytta, men hun har ikke hatt ansvaret for setra aleine før.

20 melkekuer

Det er faren til Kristine, Lars Ove Bergseng, som driver gården i Bergsgrenda på Dovre. Om sommeren foregår melkingen fra Løken Seter, som tidligere var ei geitseter. Siden 2007 har fjøset blitt tilpasset storfe.

De 20 kyrne skal melkes morgen og kveld. Melkingen skjer ved hjelp av aggregat, en lastebilmotor.

– Det er plass til 5 kyr om gangen, så det passer godt med 20 stykker. Vi står opp klokken sju til morgenstellet, sier Kristine.

Løken seter var tidligere geitseter og er bygget om for å kunne ha seterdrift med kyr.

Etter at kyrne er melket, gjetes de opp til kvea nedenfor Bergseng seter. Da er det tid for frokost for Kristine og Sivert. Fra kjøkkenbordet har de en enestående utsikt til Rondane.

– Melkebilen kommer hver tredje dag fra Folldal, forklarer hun.

Noen dager tar de en del av melka og lager ekte seterrømme med en manuell seperator.

Prinsessenavn

Kyrne går på kvea de til det er klart for kveldsstellet. Det skjer klokken fem om ettermiddagen. Selv om de går på kvea, hadde det ikke vært noe problem å sluppet dem ut i det fri.

– De står ved grinda og maser klokken to, ler Kristine.

I fjøset er det også okser og kalver som tidvis får luftet seg i frisk fjelluft.

– Alle kalvene har fått prinsessenavn av Mathea, som jeg er tante til, forklarer Kristine, og hun nevner i fleng navn fra Disney-universet.

Bergseng har også sau som slippes på beite, og når Kristine gir kraftfor til kalvene som går på kvea, kommer det demonstrativ bræking fra fem kopplam av rasen gammel norsk spælsau. Gjeterhunden Leo følger nøye med på både sauer og kyr.

Mobiltoppen

Det er ingen mobildekning på Løken seter eller på Bergseng seter. Om en tar beina fatt og går et stykke opp fra Bergseng seter, er det signal å få.

– Mange som kommer hit spør om det er mobildekning, og bestefar har laget et skilt til «Mobiltoppen», forklarer Kristine.

De to synes det er greit uten mobil, selv om Kristine rakk å få litt dilla på spillet Pokemon Go da hun var i Trondheim i noen dager.

Gjester på setra

I tillegg til å stelle dyrene er det utleie av autentiske seterhus på Bergseng seter. Kristine forteller at når folk først kommer til setra, kommer de gjerne igjen år etter år. Det ene huset, Nystugu, bruker familien selv. Ellers er det utleie av fire hus samt annekset i Nystugu. Sivert og Kristine ser også til gjestene som kommer til Bergseng seter.

Kristine trives godt med sommerjobben sin. Kalvene på kvea tar gjerne imot litt kraftfor.

– Vi har noe fri midt på dagen. Vil vi ha fri en dag, kommer pappa og tar stellet, sier Kristine.

De to får både venner og familie på besøk i Grimsdalen.

– Det hender også at jeg drar ned for å treffe folk, sier Kristine.

Hun og Sivert skal jobbe frem til skolestart i august. Kristine skal starte på studie av bygg- og miljøteknikk på NTNU, og Sivert studerer informatikk på NTNU.

– Det er en ferie i seg selv å være her og å få igjen roen før vi drar til byen igjen, sier Sivert.