Naturoppsyn Tord Bretten forklarer til avisa Opp at det ikke var noe annet valg enn å skyte oksen som dukket opp ved Minera skifer sitt anlegg i morgentimene tirsdag.

Moskusen hadde krysset Driva, og gikk ved siden av hoggeskurene, før den så krysset jernbanen og ble stående mellom gjerdet, jernbanen og E6.

– Det var ikke på noen måte mulig å se for seg å skulle få drevet den tilbake til kjerneområdet for moskusen, forklarer Bretten til Opp.

Uvanlig lite utvandring

Fylkesmannen utstedte fellingstillatelse, og bare en time etter at varselet kom var oksen skutt.

Oksen blir sendt til Hognamat, som vanligvis slakter og foredler de felte moskusene. Denne sommeren har det imidlertid vært lite dyr å håndtere. Bare 18 moskus har av forskjellige årsaker avgått ved døden, derav er seks togdrepte. Sykdom, som munnskurv, har tatt resten.

I fjor var det et uvanlig hektisk år for naturoppsynet, med mange fellinger. Da var det mange moskus som vandret utenfor grensene som er satt som kjerneområde. I år har det vært like uvanlig rolig.

– Dette er den første moskusen vi har skutt i år, forteller Bretten til Opp.

Ti til femten ganger tidligere i år har naturoppsynet drevet moskus tilbake når de har vært på vei ut av kjerneområdet. Nå er det parringstid, og en del moskus vandrer avgårde, om de ikke har fått samlet seg et harem av moskuskyr.

– Disse går helst vestover, for mot øst skremmes de av veier og jernbane og mennesker, forklarer Bretten.

Han vet at det er observert moskus i Grødalen, og andre steder i Sunndal.

– Den første observasjonen var av en yngre okse, den andre av tre dyr. Men disse er nok ganske sky, og vanskelig å finne igjen.

Ikke dagligdags syn

Tor Snøve jobber ved Minera Skifer, og han var en av arbeidsstyrken på 40 mann som observerte moskusen da han kom på jobb i dag tidlig.

– Den vandret omkring på lagerplassen da vi kom. Vi varslet naturoppsynet umiddelbart, og han kom raskt, sier Snøve til Opp.

I mellomtiden beveget oksen seg litt rundt, først nordover, så sørover, før den krysset jernbanen. Moskusen er ikke noe dagligdags syn for arbeidsstokken.