Bildet er tatt i mai. Fjelloppsyn Jon Nørstebø har tilsyn med fôringsautomatene for fjellrev som er satt ut flere steder i Dovrefjell og Lesjafjella.

Vanligvis fanger viltkameraet på fôringsautomatene fjellrev, rødrev, jerv, villrein, folk og hunder på film. Det er første gang det er blitt fotografert bjørn med viltkameraet siden de første automatene ble satt ut i 2008.

– Det er ingen stor sak, men det er litt spesielt, sier Nørstebø.

Bittmerke

Fjellrevene blir fôret først og fremst om vinteren. Bildet av bjørnen er tatt den 25. mai, og automaten er plassert mellom Lesjaskog og Aursjøen.

– Jerven bruker å ødelegge automatene, og her hadde jerven vært før i vinter. Så jeg hadde forsterket automaten, forteller Nørstebø.

Fjellreven blir matet med hundefôr i en tønne, med to tønner utenpå som skal forhindre større dyr å ta seg inn til maten. Bjørnen hadde ikke lykkes å komme gjennom til fôret, men det var tydelig bittmerke på tønnen etter et større rovdyr enn jerv.

Og pålen viltkameraet sto på var slått ned av bjørnen.

– Jeg stusset på at pålen var slått ned, så jeg tok med minnebrikken fra viltkameraet, forteller Nørstebø.

Samme bjørn

Synderen ble fotografert. Trolig er dette samme bjørnen som tok livet av ei sjedde nær Lesja sentrum i mai. Nørstebø observerte bjørnespor like etter i retning Gåsbu på Dalsida, og senere spor mot Lesjaskog. Trolig er det en hannbjørn som streifet forbi området.

Om det er bjørnen som herjet i sauebesetningen på Dalsida i juli er mer uvisst.

– Det er vanskelig å si om det er den samme som var på Dalsida i juli, sier Nørstebø.

Det er ikke funnet noe DNA-spor fra bjørnen eller bjørnene tidligere i år, men Nørstebø vil sende inn hår fra fôringsautomaten til prøvetaging. Det kan derimot være hår fra jerv som har vært ved fôringsautomaten.

Bjørnen forsøkte å komme gjennom tønna til fôret, uten hell. Foto: Viltkamera / NINA
Foto: Viltkamera / NINA