Rovdata har analysert DNA-et til ulvetispa, som kalles V629+. Tispa var cirka et år gammelt da hun ble felt på Lesja, etter at det ble gitt fellingstillatelse etter hun angrepet og drept sau på innmark.

Vandret 600 kilometer

Ulvetispa vandret ut fra Sjunda-reviret i Stockholm, som ligger noen mil sør-vest fra Stockholm län.

– Hun ble også identifisert fra DNA i Jotunheimen cirka tre uker før hun ble felt rett nordvest for Dombås, forteller Øystein Flagstad, seniorforsker i Rovdata.

Det var funnet spor etter tispa i Vågå kommune. Før hun fant frem til Nord-Gudbrandsdalen, har tispa tilbakelagt en distanse på mer enn 600 kilometer i luftlinje på sin vandring fra fødestedet i Sverige.

Slekt fra Sverige og Våler

Rovdata arbeider kontinuerlig med kartlegging av ulvestammen i Norge, ved å spore individer på snø om vinteren, og ved hele året å analysere DNA fra hår og eksrementer som blir samlet inn i felt.

– Sletskapsanalysene viser at hun hadde aner fra begge de to finskrussiske immigrantene som kom til Skandinavia i 2007/2008, forteller Flagstad.

De to immigrantene er den såkalte Galvenhannen, som fortsatt lever og hannen som fikk tre kull i det såkalte Kynnareviret i Våler i Hedmark. Disse to hannene tilførte nytt blod i en da svært innavlet ulvestamme.

Ulvetispa V629+ oldebarn til Galvenhannen, som har gitt opphav til seks kull med ulvevalper i Gävleborgs län øst i Sverige. Tispa var tippoldebarn til hannen som fikk tre kull i Kynnareviret i Våler i Hedmark.

Nøye overvåking

Overvåkingen til Rovdata blir utført gjennom Det nasjonale overvåkingsprogrammet for rovvilt, i samarbeid med de ansvarlige for overvåkingen i Sverige og Finland.

Vinteren 2015-16 ble det registrert 65-68 ulver som holdt til innenfor Norges grenser. Totalt ble det registrert cirka 90-93 ulver med helt eller delvis tilhold på norsk areal, med minst 25 ulver som lever i grenserevir på begge sider av svenskegrensen.

Ulvene får normalt avkom i mai, og tellingen for årets kull foregår når det har lagt seg sporsnø om vinteren.

Vandringen til ulvetispa i luftlinje. Foto: Illustrasjon / Rovdata