August og september er høytiden for feltarbeid for brearkeologer. I 2014 fant arkeolog Runar Hole rester av en ski i fjellene i Lordalen i Reinheimen. Funnet av skia ble gjort på vel 1700 meter over havet.  «Reinheimsskia» ble datert til å være 1300 år gammel, og et moderne par ble rekonstuert etter restene i fjor.

Nå har et team med arkeologer funnet det som kan være rester etter en gammel slede i samme område som skia ble funnet. Feltarbeidet har foregått denne uken, og fredag kom de ned fra felten med funnet.

Fra etter jernalderen

Trerestene av det arkeologene har bekreftet er en gammel slede var ødelagt i flere deler. Hvor gammel den er er uvisst, men sleden har noen jernspiker, og da er den trolig fra etter jernalderen, cirka 2500 år gammel, eller nyere.

Slede-restene blir oppbevart på Fjellsenteret i Lom til feltsesongen er over for i år. Da skal de til Kulturhistorisk museum for datering og videreundersøkelser. Restene er allerede stilt ut på Fjellsenteret i Lom, og det er mulig for publikum å beskue restene en svært begrenset periode.

Unike funn i Oppland

Brearkeologi er et nytt fagfelt, som har vokst frem etter rask bresmelting på grunn av raske klimaforandringer.

Oppland har et pågående brearkeologisk sikringsprogram i høyfjellet hvor det er samlet inn om lag 2000 funn fra 50 ulike funnsteder i Reinheimen, Dovrefjell, Jotunheimen og Breheimen. Fagfeltet har vokst frem de siste 10-15 årene, og særlig siden 2006 er det gjort spesielt mange funn.

Oppland fylke er unikt, så langt er over halvparten av funnene i hele verden funnet langs brekantene i høgfjellene her.