Rådmannen hadde skissert et svar til fylkesmannen. Skissen beskrev dagens situasjon i Lesja kommune, samt besvarte fem direkte spørsmål fra fylkesmannen. Fylkesmannen har bedt om en redegjørelse fra de kommunene som velger å ikke slå seg sammen med andre kommuner.

Spørsmål fra fylkesmannen

Spørsmålene dreier seg om kommunen skal sikre rekruttering innenfor tjenesteområder i fremtiden og om kommunen har kompetanse til å løse flere oppgaver enn det kommunen gjør i dag.

Det var også spørsmål om hvordan kommunen skal sikre en sammenheng mellom demografisk utvikling, habilitet i egen saksbehandling, politisk styring i interkommunale samarbeid, samt hvordan kommunen vil bidra til en helhetlig og samordnet arealforvaltning i egen region.

Utsatte saken

Svaret fra Rådmannen ble lagt frem før sommeren, men behandlingen av saken ble utsatt. Under onsdagens formannskap la ordfører frem et eget forslag til svar til fylkesmannen. Svaret ble sendt ut til kommunestyremedlemmene etter formannskapet, og under torsdagens møte ble det diskusjon rundt tilsvarene.

Endret på tilsvaret

Ordfører Mariann Skotte (Sp) fortalte at hun har hatt mange samtaler med ansatte i organisasjonen og kollegaer, og at hun håpet at politikerne kunne enes om et svar torsdag kveld.

– Det handler ikke om tro på egen kommune, vi har veldig mye bra i Lesja. Likevel har vi utfordringer med små og sårbare tjenester, men det betyr ikke at det ikke er gode tjenester, sa Skotte.

Tilsvarene fra rådmannen og ordføreren har mye av det samme innholdet. Lesja kommune sluttbehandlet reformprosessen i juni, og konkluderte med at Lesja skal holde frem som egen kommune. Fylkesmannen skal nå vurdere prosessen som ligger til grunn for vedtakene om sammenslåing i kommunene og om vedtaket er i tråd med hovedmålene for kommunereformen. Den 8. september skal fylkesmannen legge frem sin vurdering av kommunereformen i Oppland.

Hvordan kommunen skal takle fremtiden

Noen vesentlige forskjeller i tilsvarene er at mens rådmannen viser til hvordan kommunen alene eller gjennom eksisterende interkommunalt samarbeid vil kunne takle ytelse av ulike tjenester i fremtiden, peker ordførerens tilsvar på et større samarbeid innen noen tjenesteområder.

– Svartmaling av Lesja

Etter debatt og gruppemøte ble ordførerens tilsvar vedtatt, med ti mot sju stemmer. Det blir gjort noen få korrigeringer i svaret, ordfører Skotte vil stå som saksbehandler, og det blir fjernet noen spørsmål i teksten (markert i grønt i dokumentet). Dette etter at Elin Randi Johnson (Ap) etter gruppemøtet uttrykte at hun mente det var en ufullstendig tekst.

Liv Klara Enstad (Ap) mente ordførerens tilsvar var en svartmaling av Lesjas situasjon.

Liv Klara Enstad (Ap) sa i debatten at kommunen har en realistisk planstrategi, og at hun mener at Lesja gjennom denne vil takle å fortsatt levere gode tjenester til innbyggerne selv om det stilles høyere krav. Arbeiderpartiet syntes det var beklagelig at tilsvaret fra ordføreren ikke hadde kommet tidligere enn dagen før kommunestyremøtet.

– I tillegg til tilføyelser som ordfører har gjort i tilsvaret sitt, så har ordfører fjernet deler av det som sto i rådmannens tilsvar. Alle delene som er tatt ut er positive opplysninger om Lesja, som underbygger alt som Lesja er gode på, basert på fakta og tall, sa Enstad.

– Vi i Ap vil ha ordføreren til å gjøre rede for hvilken agenda hun har ved å helt åpenbart utelukke så å si alle positive ordelag i framtidsutsiktene til kommunen hun er satt til å lede. Vi mener ordførerens tilsvar er ensidig og direkte svartmaling av situasjon til Lesja, sa Enstad.

– Komprimering

Ordfører Skotte svarte at hun skjønte det kom til å bli vanskelig å bli enige når ordet «svartmaling» ble brukt.

– Jeg og rådmannen har vært enige om at brevet var veldig langt, så jeg har prøvd å komprimere brevet. Det er dermed ikke sagt at ting ikke er bra i Lesja, for det er det. Men jeg har forsøkt å komprimere ned med de eksemplene som kanskje ikke er like relevante 30 år frem i tid, sa Skotte.

– Ikke fremtidens løsninger

Hanne Velure (H) gav uttrykk i formannskapet om at hun ikke kunne stille seg bak noen av tilsvarene. Hun mener det trengs veldig gode argumenter for hvorfor Lesja skal fortsette som egen kommune og at det burde legges frem en rapport med klare mål om at dette kan kommunen få til alene.

Hanne Velure (H) la frem tilleggsforslag fra Høyre om at Lesja skal invitere Dovre til et samarbeid om felles helsehus.

– For meg så inneholder brevet lite om dette. For meg er ikke dagens realiteter beskrevet, ei eller fremtidens løsninger. Vi har få opplysende tall å vise til av det som virkelig gjelder: folketall, næringsutvikling og sysselsetting.

Velure viste til NHOs kommune-NM, der Lesja havnet på 311. plass nasjonalt og på 23. plass av 26 i Oppland.

Tillegg fra Høyre

Hun fremmet et tilleggsforslag fra Lesja Høyre til tilsvaret til ordføreren:

"Med bakgrunn i vedtak gjort i kommunestyret 22.06.16: «Det er ikke grunnlag i Lesja for en sammenslåing med Dovre i dag med bakgrunn i resultat av folkeavstemmingen. Dovre kommune har gjort vedtak om å søke sammen med Lesja. Det synes derfor hensiktsmessig å bygge samarbeidskonstellasjoner innenfor sårbare tjenesteområder som helse, omsorg og næringsutvikling. Utredningsarbeidet som er gjennomført er basert på faglige vurderinger og kan brukes i fremtidig utviklingsarbeid for å møte de utfordringene som utredningene har pekt på», iverksettes flg. umiddelbart:

  • Lesja kommune inviterer Dovre kommune til et samarbeid om etablering av felles helsehus.

  • Lesja kommune inviterer Dovre kommune til et samarbeid om næringsutvikling i tråd med de planer som foreligger i intensjonsavtalen for en felles kommune, Lesja-Dovre. "

Lokaliseringen av helsehuset

Tillegget ble vedtatt med ti mot sju stemmer, etter gruppemøte og avstemmingen om tilsvaret. Først foreslo Høyre at helsehuset skulle ligge på Dombås, men etter innlegg fra Christin C. M. Aarnes (Sp) der hun mente lokaliseringen av et helsehus måtte komme i en senere sak, og at det måtte tenkes på et mer overordnet nivå når svaret til fylkesmannen skal formuleres. Lokaliseringen ble derfor utelatt.

Behandling i Livsløpsstyret

Selv om Lesja nå vil invitere Dovre til et samarbeid om etablering av felles helsehus, skal Livsløpsstyret behandle en sak om utredning om helsesamarbeid mellom Lesja og Dovre kommuner til uken. I saksinnstillingen fra rådmannen til Livsløpsstyret råder han til å ivareta helsesamarbeidet i regionen, og til at det skal jobbes kontinuerlig med helsesamarbeid mellom Lesja og Dovre. Rådmannen tilråder å ivareta helsesamarbeidet i regionen. Det skal kontinuerlig jobbes med helsesamarbeid mellom Lesja og Dovre på etablerte og nye områder det er naturlig å samarbeide om og videreutvikle. Rådmannen anbefaler i saksinnstillingen at det settes igang en prosess for å utrede samarbeid med Dovre kommune innen fagområdene rus og psykisk helsearbeid, og tilrår å gå videre med påbegynte planer og forslag om et lokalt helse- og omsorgssenter (inkludert helsehus) i tilknytning til Lesja sjukeheim.

To vurderinger

Gry Sletta (Ap) mente det var rart å ta med vedtak om helsehus nå, når denne utredningen som skal behandles neste uke, ble bestilt før sommeren. Sletta stilte spørsmål om dette da ble bortkastet.

– Det skal vurderes parallelt, i tråd med vedtaket som står. Selvsagt skal vi behandle det i kommunestyremøtet, men det kan ikke være vanskelig at det også står i et brev til Fylkesmannen, sa Skotte.

Klikk på lenkene (under på mobil, til høyre i nettleser) for å se innstillingen til rådmannen, og endringsforslaget til ordfører som ble vedtatt med Høyres tilleggspunkt.