Torsdag 1. september har Dovre første formannskapsmøtet etter sommerferien. Høsten er tid for økonomiplan og budsjett, og med krav om store innsparinger blir det tøffe tak for politikerne fremover.

Seks prosent

De 10 millionene som skal spares utgjør over seks prosent av Dovre kommunes driftsbudsjett. Saken skal opp kun som orientering i ukens formannskap.

I følge rådmann Halvor Nissen skal avdelingslederne ha blitt informert om innsparingene i lederforum forrige uke. Denne uken var det nytt informasjonsmøte med de ansatte, om situasjonen rundt nedleggelsen av asylmottakene i kommunen. Eventuelle nedskjæringer som følge av mindre asylsøkere i kommunen, er ikke medregnet i de 10 millionene.

– Vi har ikke kommet så langt at det foreligger innsparingsforslag, forteller Nissen.

– Strukturendring

I følge fjorårets økonomiplan for 2016-2019, skal 4,8 millioner kroner innspares i 2017. Av disse er 2,8 millioner kroner fra nye innsparingstiltak i 2016. Nesten to millioner kroner skal spares inn i nye innsparingstiltak i 2017, men nå blir dette tallet dramatisk høyere. Hovedårsaken er manglende utbytte fra Eidefoss.

– Innsparingene kan gjøres på mange måter, og det er det vi nå ønsker å diskutere. I utgangspunktet er det 10 millioner kroner, men det er sannsynligvis mer. Om det er en million opp eller ned betyr ikke så mye, vi må se på en strukturendring i organisasjonen, sier Nissen.

Han poengterer at kommunen vil fortsette å levere gode tjenester til innbyggerne.

Eksisterende innsparingstiltak

Rådmannen mener administrasjonen og politikerne har god tid på seg, men spår at behandlingen av økonomiplanen kan bli forskjøvet fra normalt å å bli behandlet i oktober. Politikerne har tidligere sagt at det ikke blir oppsigelser.

– Jeg kan ikke svare på det nå. Vi får se da, om svar fra forskjellige parter vil gi løsninger. Vi har garantert for stillinger tidligere, vi får se hvilke utfordringer og løsninger vi har, sier Nissen.

I den eksisterende økonomiplanen som ble vedtatt i fjor, er det også lagt inn nye innsparingstiltak på 1,5 millioner kroner i 2018 og 1,2 millioner kroner i 2019.

Null utbytte

I generalforsamlingen til Eidefoss i år ble det vedtatt at utbyttet i 2017 kun blir seks millioner kroner fordelt på fem kommuner, pluss eventuelt 40 prosent av et overskudd på over 35 millioner kroner.

I 2018 og 2019 blir det utbytte til kommunene kun hvis kraftselskapet leverer et overskudd på over 30 millioner kroner. Om selskapet leverer et resultat på 50 millioner, får kommunene dele 60 prosent av overskuddet, et utbytte på 30 millioner kroner. Det utgjør seks millioner til hver av kommunene, noe som tilsvarer det utbyttet som har vært budsjettert, og som kommunene nå mister.

Eidefoss investerer

Administrerende direktør i Eidefoss, Hans Kolden, forklarer at vedtaket om utbytte er for at Eidefoss skal kunne satse på en utbygging av Nedre Otta til 1,2 milliarder kroner, uten å komme under kravet om egenkapital som lånegiverne stiller.

– Dersom kraftprisen hadde vært på nivå med perioden 2010-2013, hadde det vært lettere å klare disse utfordringene. Kraftprisen har dessverre halvert seg fra disse årene til i fjor, og ser ut til å holde seg på samme lave nivået frem til 2020. Derfor har det vært nødvendig å ta litt tøffe, økonomiske grep for å sikre et mer solidt Eidefoss i fremtiden, sier Kolden.

Siden 2003 har det samlede utbyttet til eierkommunene vært totalt 600 millioner kroner.