De to ordførerne setter pris på at Fylkesmann Sigurd Tremoen har lyttet til og lagt vekt på det politiske arbeidet som har vært gjort i denne prosessen.

- Jeg synes det er bra at han gir tydelige signaler til staten. Det er Stortinget som må bestemme seg for hvor de vil med denne reformen. Jeg setter også pris på at han sier at staten må sørge for flere arbeidsplasser, sier dovreordfører Fasteraune.

Klokt svar

Begge ordførerne er fornøyde med at Fylkesmannen ikke vil gjennomføre dette med tvang,.

- Han kommer med et råd, og en anbefaling og påpeker realiteten. Vi vil få en annen hverdag. Jeg mener dette er et klokt svar, sier Fasteraune.

- Fylkesmannen legger vekt på økte utgifter til eldreomsorg. Vi forventer at det vil bli lavere rammeinntekter, og høyere utgifter. Dette er noe vi må løse sammen med andre, vi kan ikke ignorere dette, sier Skotte.

Begge ordførere skal være til stede under Fylkesmannens besøk på Otta 20. september.

Felles helsehus

Fylkesmannen i Oppland mener Lesja og Dovre vil sikre gode tjenester. Etter å ha lest tilsvarene fra begge kommuner er dette konklusjonen innenfor alle områder. Synkende folketall og lav næringsutvikling er felles utfordringer for kommunene.

- Selv om en sammenslåing av Lesja og Dovre alene ikke vil løse disse utfordringene, er det grunn til å tro at kommunene ville stått sterkere sammen enn hver for seg, skriver Fylkesmannen.

Sårbarhet når det gjelder kapasitet og rekruttering til viktige tjenester, for eksempel innen helse- og velferd.

- Fylkesmannen mener et felles helsehus, slik det er lagt opp til gjennom intensjonsavtalen, ville vært positivt for innbyggerne i Dovre og Lesja, står det i utkastet til tilråding.

Fylkesmannen har uthevet at Lesja i sitt tilsvar har poengtert at kommunen er avhengig av et utstrakt regionalt og interkommunalt samarbeid for å løse framtidige oppgaver innen akseptable økonomiske rammer.

Positiv endring

Fylkesmannen skriver at både Lesja og Dovre har i flere år hatt negativt netto driftsresultat. Lesja har de to siste årene klart å gjenopprette balanse i driften, men har hatt en lynvisitt innom ROBEK. Dovre har så vidt unngått ROBEK ved bruk av disposisjonsfond. Den økonomiske handlefriheten er forholdsvis liten for begge kommunene. For begge kommuner vil endringene i inntektssystemet slå positivt ut i 2017. Den videre utviklingen i inntektene vil avhenge av befolkningsutviklingen, som har vært negativ i flere år. I kommunenes utredninger framgår det at fagmiljøene i kommunen har tro på at det i en ny kommune vil bli frigjort tid til økonomistyring og budsjettoppfølging.