Vanligvis er det få eller ingen tilskuere på kommunestyremøter, men denne kvelden hadde nesten 30 innbyggere møtt opp for å overvære møtet. Saken om helsetjenester i kommunen engasjerer, og det ble en lang debatt og fire gruppemøter før begge sakene var landet.

Endringsforslag ble vedtatt

I følge vedtaket skal administrasjonen innhente kostnadsberegninger både på bygging av helsehus som del av Lesja sykehjem og oppgradering av dagens helsehus.

Samtidig skal arbeidet med nødvendige tiltak for bygging/renovering av sjukeheimen med ti nye omsorgsboliger igangsettes.

Administrasjonen har med det fått klarsignal til å legge frem et konkret prosjekt med kostnader for kommunestyremøtet i november, men også et klarsignal om å starte byggingen eller renoveringen av ti omsorgsboliger.

Vedtaket var et endringsforslag fra ordfører Mariann Skotte (Sp).

Kostnadsoverslagene skal legges frem for kommunestyret den 17. november, og overslagene skal behandles samtidig som kommunens økonomiplan.

Utvalgene møttes

Kommunestyret behandlet saken om utredning av helsesamarbeid mellom Lesja og Dovre først. Bjørn Magnus Tordhol informerte om at livsløpsstyret har hatt et møte med oppvekst- kultur- og omsorgsstyret i Dovre, i samsvar med livsløpsstyrets vedtak om å avklare et mulig felles bygg på politisk plan. Der kom det frem at Lesja ønsket å ha helsehus hos seg – og Dovre hos seg.

Både Tordhol og Gry Sletta (Ap) syntes møtet var positivt og at det var et godt forum for å drøfte og myldre rundt mulige samarbeid.

For helsehus på Lesja

Ann Kathrin Storhaug von Rappe (H) la frem forslag om å sende saken tilbake fordi hun mente at det politiske vedtaket fra august 2016 om å invitere Dovre kommune om et samarbeid om næringsutvikling og etablering av felles helsehus, ikke var fulgt opp.

Dette ble nedstemt – med kun Storhaug von Rappes stemme for.

Representanter fra alle parti var på talerstolen hver sin gang, og de talte alle for et helsehus på Lesja.

Prinsippielt vedtak

Ordfører Skotte la frem ett endringsforslag av rådmannens innstilling i saken. Etter det andre gruppemøtet trakk hun forslaget sitt, og Senterpartiet kom med nytt endringsforslag til innstillingen.

Storhaug von Rappe la også frem nytt endringsforslag fra Høyre, men trakk også sitt etter andre gruppemøte og samtale med Sp. Høyre gikk for Sps endringsforslag.

Rådmannens innstilling er å ivareta helsesamarbeidet i regionen og å jobbe kontinuerlig med helsesamarbeid med Dovre, samt at det skal igangsettes en prosess for å utrede samarbeid med Dovre kommune innen fagområde rus og psykisk helsearbeid. Rådmannen tilråder å gå videre med påbegynte planer og forslag om lokalt helse- og omsorgssenter, inkludert helsehus, i tilknytning til Lesja sjukeheim.

Sp la frem endringsforslag om å føre på at det samtidig skal kostnadsberegne en oppgradering av dagens helsehus i dagens lokaliteter.

Ap ville gå for rådmannens innstilling, og Sps forslag vant med ti mot sju stemmer.

Etter dette prinsipielle vedtaket om at det skal bygges på Lesja, og ikke sammen med Dovre, var det klart for behandling av selve «prosjekt helse og omsorg i Lesja kommune».

Sjukeheimen med helsehus

Her var rådmannens innstilling at administrasjonen skal utrede og kostnadsberegne to alternative løsninger;

«- et separat helsehus for Lesja kommune og et separat prosjekt med renovering /nybygg av Lesja sjukeheim samlokalisert med 10 nye heldøgns omsorgsboliger

- et helhetlig helse- og omsorgssenter med renovering/nybygg av Lesja sjukeheim samlokalisert med helsehustjenester og 10 nye heldøgns omsorgsboliger.»

Rådmannen innledet saken for politikerne.

– De viktigste momentene slik vi har vurdert det med fremtidig helse- og omsorgssenter, er først og fremst å finne gode driftsløsninger og fremtidsrettet tjenestefunksjon, sa Kai Ove Riise.

Nedslitte lokaler

Helse- omsorg- og folkehelsesjef Therese Gjersøe Hole ga en presentasjon av de foreløpige planene og skissene. I kostnadsberegningen er det ikke inkludert ti nye heldøgns omsorgsboliger, og de må uansett kostnadsberegnes.

Hun var klar på at dagens sjukeheim og lokalene for helsetjenester er nedslitte og ikke funksjonelle. Gjersøe Hole kom med flere eksempel på det administrasjonen mente vil bli gode synergier ved å få helsehustjenester lokalisert sammen med sjukeheimen.

"Smart bygging" for å få utløst tilskudd

Politikerne var opptatt av økonomien i prosjektet. Det er varslet at tilskuddsordningene gjennom Husbanken skal endres, og rådmannen informerte om at det er en potensiell risiko om bortfall av tilskudd.

Planene er skissert på en slik måte at selv om helsehus er i sokkelen på et nybygg, vil tilskudd for omsorgsboliger, sykehjemsplasser, fellesareal og aktivitetstilbud bidra til å dekke kostnadene med et helsehus. Husbanken gir ikke tilskudd for bygging av helsehus.

Nytt forslag

Det ble to gruppemøter også i behandlingen av denne saken. Arbeiderpartiet ville stryke det første punktet om kostnadsberegning av separate løsninger og heller gå for et alternativ med sjukeheim og helsehus i ett.

Ordfører Skotte la frem sitt endringsforslag som nevnt innledningsvis i saken, og dette vedtaket sto med ti mot sju stemmer:

«1. Administrasjonen igangsetter snarest nødvendige tiltak for bygging/renovering av Lesja sykehjem med 10 nye heldøgns omsorgsboliger.

2. Bygging av helsehus som del av Lesja sykehjem, og oppgradering av dagens helsehus kostnadsberegnes og legges snarest frem for kommunestyret sammen med økonomiplan for 2017-2020.»

Det er sjeldent publikum på kommunestyremøtene, men torsdag kveld var det nesten 30 fremmøtte.