Neste år kan det bli slutt på fellesjakta. Et annet tiltak som vurderes er å gi kort på kalv med alle simlekortene.

– Om vi kutter fellesjakta kan det hende vi utvider jakttiden, så det blir lengre jakt. Med kvoter over fire uker skal reinsflokken ha beveget seg innenfor de fleste områdene, sier Knut Granum, sekretær i Villreinutvalget for Reinheimen og Breheimen.

Han forteller at i første omgang skal årets jakt evalueres sammen med oppsynskorpsene og fjellstyrene. Deretter skal eventuelle tiltak diskuteres med rettighetshavere og etter hvert avgjøres i villreinutvalget.

– Det har vært samlet mye folk og mye rein, og da er det lett for at blir uheldige episoder, forteller Granum.

Med en utvidet jakttid tror Granum det skal være mulig å få fylt kvotene til jegerne. I år var det utstedt 725 fellingsløyver i Reinheimen, jakttiden er fra 20. august til 14. september.

Store flokker

Det har vært fellesjakt onsdager og torsdager i uke 34-36, og når store reinsflokker har stått på lett tilgjengelige steder som ved Aursjoen i Skjåk, har det gjort at mange jegere har oppsøkt området. Reinen flokker seg når de værer fare, og da er det vanskelig å få skilt ut de rette dyrene for jegerne.

Under fellesjakta oppheves grensene, og alle med fellingsløyve kan jakte fritt utover kommunegrensene.

40 jegere i samme område

Villreinutvalget har et oppsynskorps på 22 personer i løpet av villreinjakta i Reinheimen. Thomas Rødstøl i Statens Naturoppsyn forteller til Romsdal Budstikke at han observerte 40 jegere i samme område i Skjåk forrige torsdag.

Knut Granum forteller at det normalt er roligere i ukene, og større trykk av jegere i helgene. Selv om reinen flokker seg, sprer den seg i ukedagene når det er roligere.

Kunnskap blant jegere

Vi spør om de uheldige episodene kan skyldes ulik kunnskap om jakten blant jegerne.

– Det er nok selve forståelsen av jakta blant mange. Noen mangler basiskunnskapen, og tenker ikke over at rein lukter og ser. Mange går opp til reinen med vind i ryggen og ødelegger for seg selv og andre, sier Granum.

Økende tendens

Daglig leder i Lesja fjellstyre Tommy Sønsterud forteller at det har vært en del negative tilbakemeldinger etter årets jakt i Reinheimen.

– Det har det vært før om årene og, men vi ser en økende tendens, sier Sønsterud.

Han forteller at det også er episoder der jegere går forbi andre jegere for å komme inn til flokkene, noe som skaper misnøye.

Lesja fjellstyre skal være med å evaluere årets jakt.