Filmen Mammas Hår er en film for pårørende, i første rekke barn, og viser hårtap under kreft.

Det er en sterk og nær film der Maja dokumenterer moren Anita Killis sykdom og hårtap med stillbilder gjennom en tøff periode. Gjennom hele filmen ser vi bilder av moren sammen med de fire barna sine, der håret forsvinner for så å komme tilbake igjen.

Fra bilder til film

Maja har arbeidet med filmen i over to år.

– Først skulle jeg jo egentlig bare ha et par bilder til UKM, men noen få bilder ble til flere, og til slutt så jeg for meg hvordan bildene kunne settes sammen til en liten animasjonsfilm. Kreft er svært alvorlig, og siden vi ikke visste om mamma skulle bli frisk igjen, tenkte jeg og hun at det ville være fint å ha en liten film til minne, om noe skulle gå galt, forteller Maja.

Arbeidet med filmen har hatt flere faser. De første bildene i filmen ble tatt i all hast, ettersom Anita etter bare tre uker med behandling mistet alt håret. Bildene ble også tatt i tiden det var mest uvisshet om utfallet av sykdommen.

– Kreft kommer ofte brått på, og mange er ikke kjent med denne alvorlige diagnosen og behandlingen som medfølger. Selv hadde jeg utallige spørsmål jeg lurte på, men tanken om at mamma skulle dø la jeg til siden, sier datteren.

Usikker underveis

Etter at håret var borte, og nytt hår begynte å vokse ut, tok Maja bilder en eller to ganger i måneden, litt ettersom når hun hadde tid.

– Siden det tok så lang tid mellom hver gang gikk interessen litt ned, og jeg var en stund usikker på om det kom til å bli noen film. Usikkerheten ble derimot løst når vi fikk støtte av ExtraStiftelsen via brystkreftforeningen i november i fjor, for da måtte vi jo fullføre og satse. Jeg fortsatte å ta bilder til våren 2016. Da fikk vi besøk av et par elever og to lærere fra Drømtorp skole, som skulle prøve å sette sammen bildene til en film slik jeg hadde tenkt meg det. Mesteparten av vinterferien ble brukt til å redigere filmen, men på grunn av for ujevn belysning på bildene og vår manglende erfaring med å sette bilder sammen, ble jeg ikke helt fornøyd. Men det ble noen hyggelige dager med mye lærdom, forteller Maja.

Bedre flyt

Så ble Jan Otto Ertesvåg fra Åndalsnes kontaktet for å sette bildene sammen på en måte som fikk dem til å flyte bedre sammen.

– Det ble mye kommunikasjon over e-post og dropbox siden han redigerte mye av filmen hjemme hos seg selv. På grunn av lysforskjellene på bildene tok det en stund før jeg ble fornøyd. Da filmen nærmet seg et ferdig produkt, satte Mattis Sørum lyd og musikk til. Mye av kommunikasjonen fortsatte over e-post, telefonmøter og skype, sier Maja, som siden i høst har vært opptatt med utdanningen sin i Forsvaret.

Hun forteller at det til tider har vært vanskelig å opprettholde en god kommunikasjon, men at målet hele tiden var å bli ferdig til animasjonsfilmfestivalen i Volda. Det har de nå greid.

En virkelig historie

Som morens filmer er også Maja opptatt av at filmen skal ha et skikkelig tema.

– Jeg lager ikke film bare for å lage film. Mammas hår er en kort animasjonsfilm med en virkelig historie bak seg, og et viktig budskap om mer åpenhet rundt kreft og håravfall i barnefamilier. Nå er filmen ferdig og klar for premiere i Volda den 22. september. Det har vært to følelsesladde år som har påvirket meg som person, men nå gleder jeg meg til å dele det ferdige produktet, og håper mange vil sette pris på den, sier Maja.

Hun har vist den til to andre jenter hun går på befalsskole sammen med og forteller at de fikk tårer i øynenen da de så filmen. Det synes Maja var et positivt tegn.

– En vet aldri hva andre vil synes. Men selv er jeg superfornøyd med resultatet, sier den unge film- produsenten fra Dovre.

Hun tror nok ikke at hun vil gå i morens fotspor og fortsette med filmkarrieren.

– Jeg har lagt mine planer for fremtiden. Om jeg vil fortsette i Forsvaret, kommer an på hvordan jeg liker meg der. Men jeg har tenkt å prøve meg som dyrlege med spesialisering på hest, sier odelsjenta, som også har planer om å ta over foreldrenes to gårder i Dovre.

Maja har fått forlenget perm fra Forsvaret for å overvære premieren. Her sammen med familiens hund Troya klare for sauesanking.