Oppklaring av slike rare ord, og opplæring på data er nå i gang på Dombås. Dovre Frivilligsentral på Furukroken har dannet lokallag for seniorsurfere. Hver torsdag skal den eldre garde møtes for å lære seg om databruk.

– Det er ment slik at de som er her og lærer, lærer bort til andre seniorer igjen, sier Linda Berntsen, som forteller at opplegget er helt gratis.

Grunnkurs

Neste torsdag startes opplæringen på et eget grunnkurs. Det er også stiftet eget lokallag som har fått navnet Seniornett Dovre. Det er mange fordeler med å være med i laget. Blant annet kan Linda fortelle at de får ferdige programmer om for eksempel slektsgranskning.

De som har lyst til å delta på kurset, trenger ikke ha egen data, for flere pc´er er kjøpt inn og vil stå klare til bruk for den som trenger det.

– Siden vi har dannet lokallag får vi opplæringsmoduler som vi kan bruke. Det satses for fullt nå fra regjeringshold for at seniorer skal inn på nettet, sier hun.

Fra bunnen

Linda forteller at de lærer bort helt elementære ting, helt fra bunnen av.

– Og de som vi lærer bort til, lærer det igjen til andre. Det er intensjonen, sier Linda.

Hun forteller at de skal ta for seg alt fra bilder en vil lagre til utfylling av selvangivelsen. Målet er at de eldre skal bli selvhjulpne når det gjelder databruk.

– Per i dag er vi 14 stykker og to instruktører, sier Linda.

Hun forteller at de tar tida til hjelp slik at alle skal få tid til å lære.

– Her har vi det ikke travelt. Vi tilpasser tempoet og bruker mye humor i undervisningen. Seniorene skal greie å mestre. De skal føle at detta æ løyle, sier trønderen entusiastisk på kav dovring.

Virker allerede

– Jeg ser allerede at seniorene hjelper hverandre, sier Linda.

Og Anett Haugen som går forbi kommenterer at de er en herlig gjeng.

– Utstyret står her, det er bare å bruke det. En av damene som bruker å være her møter gjerne opp en halvtime før fordi hun er så gira, ler Linda.

Hun forteller at de har fått tak i en bankansatt som skal komme og ha nettbankkurs. Men det blir litt senere når flere kan mer.

Allerede drevne

Flere av de som har vært med en stund er allerede drevne i faget. Og det er bra for de som begynner helt fra start, for da kan det være godt å få hjelp av andre. En av seniorene har allerede bestilt seg togbillett fra mobilen. Men hva trenger en egentlig dataopplæring til?

– Jeg vil ikke være avhengig av andre. Jeg vil bruke dataen til å betale regninger med og å lage julebilder, sier Ursula Gräbing-Sønstebø fra Kjøremsgrende.

Anne Beth Lie fra Ilka sier at hun vil bruke kunnskapene blant annet til selvangivelsen. Hun er også en av dem som er på Facebook.

– Jeg legger ikke ut noe selv, men jeg får mye morsom informasjon derfra, smiler hun.

Naboen Kari Eriksen på sin side er så moderne at hun er på Skype, som er en slags videosamtale på nett.

– Søsteren min er mye ute og reiser, forklarer Kari.

Linda hiver seg inn i diskusjonen og sier at de godt kan vise hvordan man bruker Skype.

Det siste journalisten hører er en ivrig Edvart Lindsø:

– Jeg greidde tilkoblingen til routeren!

Bak f.v.: Mimi Bøe Tøndevold, Kari Eriksen, Anne Beth Lie. Foran Ursula Gräbing-Sønstebø og Edvart Lindsø. Foto: Anne Marie Aa