Det er ingen enighet i forhandlingen mellom EL og IT Forbundet og KS Bedrift. Streiken har vart siden 23. september, da ble 230 arbeidstagere i 16 energibedrifter tatt ut i streik.

Etter en uke ble streiken trappet opp, og fra fredag morgen ble blant annet 55 ansatte i Eidefoss tatt ut i streik.

Vil beholde 3,5 dager med avspasering

Til sammen er nå 502 medlemmer i 30 ulike selskaper i energisektoren tatt ut i streik. Det er nært en dobling av førsteuttaket, og nesten hele landet er berørt. Konflikten dreier seg først og fremst om avspaseringsordningen til beredskapsvaktene.

I Hedmark og Oppland er det Eidefoss, Vokks AS og Valdres Energi som har ansatte i streik.

- Vaktene er på syv døgn i strekk. De blir tøffere og tøffere med mer ekstrem vær, større vaktområder, mindre bemanning og null i responstid. Vi håper fortsatt på en god løsning, men må trappe opp for å signalisere hvor urimelig vaktene mener det er å bli fratatt store deler av den hviletiden de i dag har, sier Bjørn Fornes, forhandlingsleder for EL og IT Forbundet i en pressemelding.

Om strømmen går nå, vil det ikke bli fikset før streiken er over. Med mindre det er fare for liv og helse for folk eller dyr.

- Ved strømbrudd, for eksempel ved storm eller lynnedslag, så vil det ta lengre tid før opprettelse. Men vi tar alltid hensyn til liv og helse, inkludert dyrevelferden både i uttakene og i behandlinger av dispensasjoner, sier Fornes i pressemeldingen.

Bakgrunnen for uenigheten er regjeringens endringer i arbeidsmiljøloven, hvor den lovbestemte avspaseringsfaktoren er endret slik at beredskapsvaktene må jobbe syv timer for å få en time med avspasering, mot fem slik det har vært fram til i år.

Det utgjør omtrent ti hviledager i året for en beredskapsvakt med ti vaktuker i året, noe som er vanlig. Dagens hovedregel i Arbeidsmiljøloven gir 2,5 dagers avspasering for en beredskapsvakt. Tidligere var det 3,5 dager. Det er denne ene dagen fagforeningene vil ha med seg videre i ny tariffavtale. KS Bedrift har uttalt at de alltid har fulgt arbeidsmiljølovens hovedregel for hviletid/avspasering i sine tariffavtaler, og ser derfor ingen grunn til å endre dette.

Feilretting vil ta lenger tid

Administrerende direktør i Eidefoss, Hans Kolden, informerte onsdag denne uken om at streiken kunne bli trappet opp. Fra fredag morgen var de 55 ansatte i energiselskapet for fem kommuner i Nord-Gudbrandsdalen tatt ut i streik.

– Vi vil gjøre alt vi kan for å redusere skadevirkninger for tredjeperson, men vi ber om forståelse for at vi vil ha redusert service i streikeperioden.  Uunngåelige konsekvenser er likevel at sentralbordtjeneste og kundeservice ikke blir utført. All ordinær anleggsvirksomhet og tilkobling av nye hus vil dessverre måtte utsettes til streiken er over, skriver Eidefoss på sin nettside.

Eidefoss informerer om at feil på strømnettet skal meldes på vanlig måte.

– Feilen blir ikke retta med mindre det kan være fare for liv og helse (også dyrehelse), eller store materielle ødeleggelser.  Vi har etablert vaktavtaler med de streikende, men feilretting vil først bli gjennomført etter at streikekomitèen til de streikende har behandlet en dispensasjonssøknad, opplyser Eidefoss.