Odd Løvseth (59) fra Tretten skulle selv ut å fotografere urdyret på Dovrefjell. Løvseth har i mange år tilbrakt helger og ferier på campingvognen sin på Hageseter Turisthytte, og er selv en ivrig hobbyfotograf.

Løvseth og kjæresten var på tur i lia ved vokterboligen ved Svone på fylkesgrensa på Dovrefjell, og han anslår at de tre fotografene var rundt 10 meter fra moskusen på det nærmeste. Selv var han på mellom 2- og300 meters avstand fra flokken da han bivånet hendelsen.

– Det var virkelig ekkelt å se på. Jeg var redd for at karen skulle få en karamell, og kanskje ikke klare å gå fra der selv, sier Løvseth.

Forstyrret flokken

Løvseth og kjæresten kjørte nordover E6 for å speide etter moskus. De fikk øye på dyrene gjennom kikkert, og stanset ved vokterboligen og gikk i veg. Målet var et motiv med moskusen og Snøhetta i bakgrunnen. Løvseth og kjøresten fikk se tre karer som nærmet seg dyrene.

Da de selv var 2-300 meter fra flokken, hadde de tre fotografene rigget seg til inntil flokken. Fotografene gikk inntil den rolige flokken, der noen av dyrene lå, andre beitet.

– Jeg mener at da burde flokken få ligge, men de var nok ikke fornøyde med at dyrene lå. De presset og presset til de reiste seg, skildrer Løvseth.

Til tross for advarsler fra dyrene i form av prusting gjennom nesen - et tydelig varsel fra moskusen om å holde seg unna - sirklet de tre karene inn flokken. Den ene gikk rundt og bak flokken. De tre karene fotograferte, og moskusene stilte seg i forsvar, og sirklet seg inn rundt kalvene.

– Dyrene var tydelig urolige, og sprang vekk, til en enslig okse som sto et stykke unna på en rande, forklarer Løvseth.

Stanget etter fotografen

De tre fotografene ga seg ikke. De tok etter flokken, og den ene gikk mot moskusoksen, som sto på en rande med Snøhetta som bakteppe.

– Han var rett framfor nesen på moskusen, og hadde da dyr på begge sider, sier Løvseth, som anslår at mannen var på rundt 10 meters avstand til moskusen.

Han har ikke opplevd lignende episoder med andre fotografer på Dovrefjell, men kom selv brått på en okse på vel 25 meters avstand i kupert terreng en gang. Løvseth bråsnudde andre vegen, og oksen gikk videre.

Fikk det travelt

Etter nesten-ulykken fikk den ene av karene som sto igjen det travelt med å komme seg på lengre avstand for moskusen. Men de to fortsatte å knipse til den tredje kom tilbake etter å ha unngått moskusoksen. Løvseth og kjæresten gikk tilbake til bilen.

– Jeg hadde ikke lyst til å prate med dem. Vi dro før de tre kom til bilen, sier Løvseth.

Forsvarer seg

Det er ikke den første episoden hvor nærgående fotografer går litt for nær moskusen på Dovrefjell. Tord Bretten i SNO mener mange ikke har respekt for dyret, som har en matchvekt på over 200 kilo og løper i opptil 60 kilometer i timen. Okser veier gjerne mer.

– Folk med kamera bryr seg ikke om infoplakatene og grensen på 200 meter. Står du 200 meter unna en moskus, så reagerer den ikke på deg. Går du nærmere, så utsetter du deg for fare. Dette er ikke et dyr som flykter, men et dyr som forsvarer seg, sier Bretten til VG.

Han anslår at turister blir stanget ned av moskus nesten en gang hvert år. Det er et relativt lite tall, når det er rundt 15 000 personer som drar til Dovrefjell for å oppleve moskusen årlig.

Dovrefjell Nasjonalparkstyre har delt saken på sin facebookside, som et eksempel på hvordan en IKKE skal oppføre seg i nærheten av moskusen.