– Vi gleder oss til å se dyktige maskinførerlærlinger fra det ganske land som konkurrerer i ulike maskinførerkonkurranser. De skal kjøre gravemaskin, hjullaster og dumper, og sammenlagtvinneren kan kalle seg norgesmester. Vi vet fra tidligere år at nivået er høyt, så det blir nok en jevn og spennende konkurranse, sier Edvard Rustad i Opplæringskontoret for anleggs- og bergfagene (OKAB).

Opplæringskonsulentene i OKAB har tett oppfølging av både lærling og lærebedrift. Deltakerne blir valgt ut til å delta i konkurransen i samråd mellom faglig leder i bedriften og opplæringskonsulenten.

- Kristoffer Raanaa Krokrud har kvalifisert seg gjennom sitt daglige arbeid i bedriften Kvekroken entreprenør as. Kristoffer gjør en god jobb, er lærevillig og viser stort engasjement for faget, forteller Rustad.

Flere lokale

Krokrud er en av tre anleggsmaskinførere fra Oppland som skal være med. Marte Lusæter Berg fra Dovre deltar i barne- og ungdomsarbeiderfaget.Karl Aksel Jermstad fra Handverksskolen og Njål Andreassen fra Senter for Bygdekultur deltar i snekkerfaget.

- Det er jo ting jeg driver med i arbeid til daglig. Forskjellen er at det er en konkurranse, og at noen skal bedømme arbeidet ditt, sier Krokrud, som tar deltagelsen med stor ro.

For to år siden var han elev ved Kirkenes videregående skole, og ble som beste elev utplukket til å delta i NM i maskinkjøring. Her konkurrerte han med elever fra de fem andre landslinjene i anleggsteknikk i Norge, og havnet til slutt på tredjeplass. Yrkes-NM arrangeres av WorldSkills Norway og samarbeidsparter i Bergen 17.-20. oktober 2016. Det er en stor yrkesmesse samtidig med yrkeskonkurransene. Det er de ansvarlige bransjeorganisasjonene som velger ut kandidater som skal delta på konkurransen

Krokrud deltok også i NM i maskinkjøring for to år siden. (Arkivfoto)