Det var mandag morgen de merket at det ikke var strøm i huset. Sikringene var i orden, og elektrikeren som kom kunne fortelle at det ikke var inne i huset feilen lå. Dermed må det være i kabelen inn, men på grunn av streiken har ikke dette blitt ordnet.

- Jeg visste at det var streik, men jeg visste ikke omfanget av det. De har vært her for å koble fra slik at det ikke lenger går strøm ut i kabelen inn til huset, forteller Thorsteinsen.

Han understreker at han skjønner at dette er en av konsekvensene av en streik.

- Det går greit, vi er da bare to voksne. Jeg ser ikke så svart på dette. Men jeg går nå her og trykker på den lysbryteren, sier han.

Snille naboer

Nå går dagene stort sett med til å sitte foran ovnen. De har vært heldige slik at de har fått låne strøm av naboen til fryseren og kjøleskapet. Varmtvann har de heller ikke, så dusjing og klesvask må foregå hos andre. Det har stort sett gått i tørrmat siden mandag.

- Det er litt samme følelsen som å være på hytta på Gåsbue. Bortsett fra at der har vi ikke innlagt, vann, sier Thorsteinsen.

Noe mer tid til å lese har han hatt, men mest på dagtid.

Langvarig streik

- Grunnen til at disse husene er strømløse skyldes ikke feil hos Eidefoss, men når det gjelder bolighus får vi ikke dispensjasjon til å rette på dette, forteller administrerende direktør i Eidefoss, Hans Kolden. 55 av 87 ansatte i Eidefoss har vært i streik siden 30.september. På landsbasis er 687 medlemmer El og IT-forbundet fra 38 bedrifter i tatt ut i streik. Bakgrunnen for uenigheten er regjeringens endringer i arbeidsmiljøloven.

- Den lovbestemte avspaseringsfaktoren er endret slik at beredskapsvaktene må jobbe syv timer for å få en time med avspasering, mot fem slik det har vært fram til i år. Det utgjør omtrent ti hviledager i året for en beredskapsvakt. Beredskapsvakten er én av de mest kritiske vaktordningene i samfunnet. Vaktordningen er pålagt, og det er ikke mulig å si nei til å delta uansett hvor ubekvem arbeidstiden er, skriver El og IT forbundet i en pressemelding.

Få dispensasjoner

Kolden sier at streiken merkes i selskapet, blant annet med fakturaer som ikke blir betalt og at det ikke er noen betjening på kundeservice.

- Det gjelder også en del vedlikehold som skulle ha vært gjort før vintere, og en del anleggsarbeid som ikke blir gjort, sier Kolden.

Et par dispensasjonssøknader har blitt innvilget, blant annen for å regulere vannføring ved et kraftverk og ta ned byggestrømskasser etter Ottamartnan.

- Vi søker for alle saker, også de vi vet ikke vil bli innvilget, sier Kolden.

Viktig ordning

- Vi ser at det er mye annet som skulle vært gjort, men dette er ei så viktig sak for oss at dette skal vi stå på for, sier leder i streikekomiteen i Eidefoss, Inge Torkveen.

Han sier vaktordningene gir stor belastning, der man har forholdsvis begrenset bevegelsesfrihet. Det er fire montører som er på vakt i Eidefoss sitt område hele tiden, inndelt i soner. Dersom det kommer inn et oppdrag som de ikke kan gjøre alene, blir montøren fra nabosona kallet inn.

Jørn Ola Slette er streikevakt på basen på Dombås.