Dovre Husflidslag må rydde ut av lokalene sine i kjelleren på Hjerleid. Oppland Fylkeskommune har gitt dem ut måneden på å flytte ut.

Husflidslaget har leid det nesten 90 kvadratmeter store lokalet rimelig av skolen siden 2001. Leder for husflidslaget, Vivi Hansen Grothe forteller at det er med blandede følelser de nå rydder lager og oppholdsrom.

Frist ut måneden

Etter skolen ble flyttet til Dombås hørte ikke husflidslaget noe om sitt leieforhold. De tok derfor kontakt med Oppland Fylkeskommune for å sjekke hvordan fremtiden så ut. Det skulle fylkeskommunen sjekke ut, men de fikk beskjed om at måtte regne med å flytte ut. Nå har de fått frist ut oktober på å rydde ut av lokalene, selv om leie for hele året er betalt.

Husflidslaget har hatt en rimelig leie, på 1500 kroner i året, men har gjort mye med lokalet siden de flyttet inn. Det er blant annet ryddet, innstallert elektrisk anlegg og kjøkkenkrok.

Nytt tilbud

Fylkeskommunen, ved eiendomsforvalter Idar Johansen har kommet med et nytt tilbud til husflidslaget. De kan få leie et av lokalene som i dag er brukt til undervisning av Lesja og Dovre læringssenter. Tilbudet var på 2000 kroner i måneden, noe som er for dyrt for husflidslaget.

– Vi har sagt at vi har råd til maks 1200 kroner i måneden, sier Hansen Grothe.

Johansen hos fylkeskommunen vil komme med et forslag om ny kontrakt snarlig, etter innspillene fra husflidslaget.

– Fylkeskommunen har funnet ut at de likevel må ha temperatur inne over frysepunktet og vann i rørene, så vi lurer jo på hvorfor vi ikke kan være her da, sier Hansen Grothe.

Mandag for to uker siden startet arbeidet med å rydde ut av lokalene.

Trenger lager

Husflidslaget har vel 35 betalende medlemmer, og har fast samling onsdag hver uke gjennom hele året. I lokalet på Hjerleid har de hatt et romslig lager, og god plass til vevstolene. Nå regner de med å måtte selge unna den største veven.

I tillegg til tilbudet fra fylkeskommunen har de hatt dialog med styret for Dovre samfunnshus. Her vil det være snakk om kafelokalet i underetasjen, som da fortsatt vil være tilgjengelig å leie for andre. Det vil bli begrenset med lagerplass både i klasseromlokalet på Hjerleid og på samfunnshuset, og Husflidslaget håper Dovre kommune vil stille med lager til disposisjon gratis.

Husflidslaget har fått to tilbud, ett fra fylkeskommunen og ett fra samfunnshuset.

– Vi i styret skal ta en avgjørelse onsdag, forteller Hansen Grothe tirsdag.

Tømmes og forberedes til salg

Idar Johansen forteller at grunnen til at husflidslaget å flytte, er etter vedtaket i Fylkestinget tidligere i år. Byggene som rommet Nord-Gudbrandsdalen videregående skole avdeling Hjerleid med kantine og bibliotek skal klargjøres for salg. Etter planen blir bygget lagt ut for salg etter årsskiftet.

– Hovedbygget skal tømmes og forberedes til salg. Det tar tid å forberede det, alle byggene henger sammen. Det er litt jobb å skille bygget, forteller Johansen.

Selger i 2019

I samme vedtak er det også bestemt at resten av bygningsmassen, som rommer blant annet Hjerleid skole- og handverkssenter og Snøhetta Regnskap, skal legges ut for salg 1. august 2019. Om husflidslaget vil leie i det andre bygget, vil kontrakten løpe til denne datoen.

Om fylkeskommunen kan gå med på en rimeligere leie, kan han ikke svare på.

– I henhold til det samme vedtaket skal vi i prinsippet leie det ut til den summen det koster å ha bygget stående, og få inn det det koster å drifte, sier Johansen.

Det er mye av mangt som blir samlet gjennom 15 år og et aktivt husflidslag. Laget er avhengig av et lager for å få rommet alt.