Structor har på vegne av Forsvarsbygg søkt om å få fjerne fire vegstreknigner i Dovre kommune innenfor Hjerkinn skytefelt. Dette er en standard søknad om tiltak i forbindelse med ryddingen av skytefeltet

Plan- næring og utviklingsstyret i Dovre behandlet søknaden fra Structor tirsdag. Det er søkt om å fjerne en del av Ringvegen fra Lesja-grensa til Maribu, veg til Haukberget og HFK-sletta, samt Storrandvegen, en del av lille ringveg. Noe av lille ringveg ligger i Oppdal kommune, og det blir sendt egen søknad for denne strekningen.

Venter på verneplanen

Structor/Forsvarsbygg mener at de omsøkte vegene er i tråd med gjeldende planer for området og de to verneforslagene som fylkesmannen har presentert.

Rådmannen bemerker at dette er alternativ som beskriver det strengeste vernet, og mener det kan komme andre alternativer ved politisk behandling av verneplanen.

– Med bakgrunn i at verneplanen for området ikke er vedtatt og heller ikke vært gjennom høringsprosessen, så finner rådmannen det naturlig å vurdere hver enkelt vegstrekning opp i mot lokale interesser per dato, står det i saksfremlegget.

Nei til fjerning av deler av ringvegen

PNU-styret vedtok rådmannens innstilling tirsdag, sju mot to stemmer. Britt Elin Gråberg (Ap) kom med motforslag om å gi tillatelse til å fjerne alle vegene.

Med det er det gitt tillatelse til å fjerne vegen til Haukberget og til HFK-Sletta, samt deler av Lille Ringveg mellom Snøheimvegen og Oppdal-grensen.

PNU-styret ga ikke tillatelse til å fjerne to korte vegstrekninger mellom Maribu og Grisungen. Mesteparten av denne vegen ligger i Lesja kommune. Det er heller ikke gitt tillatelse til å fjerne lille ringveg mellom Snøheimvegen og Oppdal-grensa. Vedtaket er sendt Structor og Forsvarsbygg denne uken.

Klaget på Lesjas vedtak

Structor har sendt klage på vedtaket Lesja kommune gjorde. Lesja kommune ville ikke tillate fjerning av vegn før verneplanprosessen for det tidligere skytefeltet er ferdig, og viser samtidig at dette i kommuneplanen er et område for friluftliv. Lesja kommune begrunner også med at de kan avslå tiltak som inngår i et verneforslag.

Både Lesja og Dovre kommuner avslår Structor/Forsvarsbyggs søknader om å fjerne deler av store ringveg, i påvente av behandlingen av verneplanen for tidligere Hjerkinn skytefelt.

Structor, ved Harald Snippen, viser til den samme paragrafen i Naturmangfoldsloven siden fjerning av vegene ikke har innvirkning på vernet og det er av vesentlig samfunnsinteresse. Structor mener strekningen som er omsøkt å fjernes ikke er åpnet for å bestå etter Klima- og miljødepartementets brev fra juli i fjor.

– Til slutt vil vi påpeke at hvis vedtaket blir stående, så kan dette medføre at stortingsvedtaket av 1999 med tilhørende krav om at Hjerkinn skyte- og øvingsfelt skal være tilbakeført til naturen innen 2020, ikke lar seg gjennomføre, skriver Snippen i klagen.

Høring i år

Beitebrukere i området ønsker å beholde en stor del av vegnettet. Verneplanen for tidligere Hjerkinn skytefelt kommer på høring i desember i år.

Det er tre alternativ som blir vurdert. 0-alternativet, der ingenting blir vernet. I vernealterantiv 1 vil alle veger bli tilbakeført, og store deler av området bli nasjonalpark. I vernealternativ 2 er nasjonalparken noe mindre, og landskapsvernområdet større. Det er også lagt inn av noen av vegstrekningene skal bestå, samt at området rundt Snøheim-vegen blir et biotopvernområde. Alle disse alternativene blir konsekvensutredet.