Saken ble behandlet først på møtet, den sto egentlig sist på sakskartet, men ble skyvd frem av hensyn til omfanget av saken og at det var mange tilskuere som kom for å overvære behandlingen. Marita Lindbom (Ap) kommenterte saklisten med at slike saker ikke burde bli behandlet til slutt. Etter orienteringene og en kort pause var det enighet om å ta saken om prosjekt helse og omsorg først.

Til tross for dette tok saksbehandlingen tid, og klokken var nesten 23.00 da vedtaket endelig falt.

Justert forslag

Kommunestyret vedtok til slutt det som var livsløpsstyrets innstilling, med justeringer. Vedtaket var flertallig med 14 stemmer mot Høyres tre stemmer. Høyre stemte for et eget forslag.

Det som var skissert som alternativ tre er med det vedtatt, sjukeheimen skal oppgraderes, det blir 30 sjukeheimsplasser, og helsehus i samme bygning. Bygging av 10 nye omsorgsboliger blir utsatt, men innenfor tidsrammen som gir tilskudd til boligene.

Vedtaket utløste applaus fra et titalls publikum som hadde møtt opp.

Ap og Sp entes om forslaget

Bjørn Magnus Tordhol la først frem et nytt forslag på vegne av Senterpartiet, om å bygge ny sjukeheim med 30 plasser innenfor en låneramme på 55 millioner kroner. I dette forslaget lå og et punkt om å utsette bygging av helsehus i underetasjen på sjukeheimen, samt bygging av omsorgsboliger innenfor tidsperiode som utløser tilskudd. Arbeiderpartiet la frem eget forslag, der de gikk for livsløpsstyrets vedtak med en låneramme på 60 millioner kroner, men med en presisering om at omsorgsboliger utsettes i tid men innenfor tidsrammen som utløser tilskudd.

Etter gruppemøte justerte begge partiene forslagene. Arbeiderpartiet ville senke lånerammen til 55 millioner kroner. Sp gikk med på å bygge videre på livsløpsstyrets vedtak, men med samme presisering som Ap om omsorgsboliger. Forslagene ble slått sammen til ett forslag, med begge partiene bak.

Høyre ved Ann Kathrin Storhaug von Rappe la frem et nytt forslag, om å utrede et fjerde alternativ, som tilsvarer vedtaket i formannskapet, og å renovere helsehus i underetasjen på kommunehuset innenfor en låneramme på 17,9 millioner kroner.

Et fjerde alternativ

Steinar Løkken fra Nordplan AS gikk gjennom skissene for alternativene før debatten. De nye rommene i sjukeheimen vil være mer romslige for å få plass til hjelpemidler og for å tilfredstille kravene som utløser tilskudd fra Husbanken.

Løkken fortalte at det var en ganske krevende tomt, og det må til ny adkomst til sjukeheimen.

- Det begynner å bli trangt på tomta, og det skrår mye ned på siden nedenfor, informerte Løkken.

Nordplan har erfaring fra blant annet renovering av Vågåheimen i nabokommunen, og han betegnet kostnadsberegningene for prosjektet på Lesja som relativt sikre. Han kommenterte vedtaket fra formannskapet, forslaget til Senterpartiet om å bygge 27 sykehjemsplasser og å ta opp bygging av helsehus og omsorgsboliger til ny vurdering etter sykehjemsplassene er ferdigstilt.

– Jeg tror vi da snakker om et fjerde alternativ som ikke er utredet. Jeg tror ikke det er fornuftig å bygge ut 1700 kvadratmeter og at underetasjen står tom, da tror jeg en bruker opp det en sparer på å vente. Om en bygger bare sykehjemsplasser går det an, men da må en komponere bygget på en annen måte, som vi ikke har utredet i bestillingen vi fikk, sa Løkken.

Et helsehus sammen med sjukeheimen vil være 100 kvadratmeter mindre enn dagens lokaler i underetasjen til kommunehuset.

SJUKEHEIMEN OG HELSEHUS I LESJA

Det var lansert tre alternativer. Alternativ 1 er renovering av dagens lokaler for helsehustjenester i kommunehuset. Det er beregnet til å koste nesten 18 millioner kroner.

Alternativ 2 er en oppgradering av Lesja sjukeheim, uten helsehus i sokkel, men med 10 ny heldøgns- omsorgsboliger i sokkelen. Dette er beregnet til å koste 142 millioner kroner.

En kombinasjon av disse, var rådmannens innstilling til kommunestyret. Total prosjektkostnad på dette er 160 millioner kroner, lånekostnaden er beregnet til nærmere 70 millioner kroner.

Det tredje alternativet er en oppgradering av Lesja sjukeheim, samlokalisert med helsehus og ti ny heldøgns omsorgsboliger. Dette vil gi en totalkostnad på rundt 180 millioner kroner, en sum som inkluderer 13 millioner kroner til oppgradering av lokalene som blir fraflyttet på kommunehuset.

Alle alternativene ble sett på som helsefaglig gode, men samling av tjenestene på sjukeheimen har vært ønsket fra et helsefaglig ståsted. Utviklingen av Lesja sentrum ble nevnt som et argument mot å flytte helsehuset fra dagens plassering.

Med seg inn i møtet hadde kommunestyret også vedtakene som ble gjort i livsløpsstyret og formannskapet i Lesja i forrige uke. Formannskapet stemte tre stemmer for Senterpartiets endringsforslag, som ordfører Mariann Skotte kom med.

Senterpartiet ville bygge 27 sjukeheimssplasser, og at helsehus og omsorgsboliger tas opp til ny vurdering når sjukeheimen er ferdigstilt.

Livsløpsstyret tilrådde alternativ tre, men uten omsorgsboliger innenfor et lånebehov på 60 millioner kroner, og konsekvensen at oppussing av kommunehuset skyves frem i tid.

Arbeiderpartiet, her ved Liv Enstad, Marita Lindbom og Jann Erik Dalum, og Senterpartiet kunne til slutt enes om et felles forslag.
Rådmann Willy Sægrov og ordfører Mariann Skotte (Sp)