Structor har på vegne av Forsvarsbygg søkt om å få fjerne vegstrekninger i Dovre og i Lesja kommune innenfor Hjerkinn skytefelt. Dette er en standard søknad om tiltak etter plan- og bygningsloven i forbindelse med ryddingen av skytefeltet.

Begge kommunene mener det må avventes med vegfjerningen til verneplanen er ferdig.

Klaget til fylkesmannen

Rådmannen i Lesja avslo søknaden om å fjerne vegstrekningen mellom Maribu og Grisungen, og Structor klagde på vedtaket.

Forvaltningsstyret opprettholdt vedtaket tidligere i november, og saken blir snart oversendt fylkesmannen i Oppland for behandling.

Her kan det bli aktuelt å bruke en sette-fylkesmann, da fylkesmannen Oppland har fått oppdrag med å utføre verneplanprosessen for Hjerkinn skytefelt, og har egne interesser i saken.

Oppdal sa ja

Plan- næring og utviklingsstyret (PNU) i Dovre behandlet søknaden fra Structor i oktober. Det er søkt om å fjerne en del av Ringvegen fra Lesja-grensa til Maribu, veg til Haukberget og HFK-sletta, samt Storrandvegen, en del av lille ringveg. Deler av lille ringveg ligger i Oppdal kommune, der administrasjonen godkjente søknaden tidligere i sommer.

En politiker i bygningsrådet for Oppdal ville denne måneden gjøre om på det administrative vedtaket og behandle det politisk, men det ble det ikke gjennomslag for.

Klage på Dovres vedtak

Structor/Forsvarsbygg klaget på PNU-styrets vedtak forrige uke.

PNU-styret vedtok rådmannens innstilling, sju mot to stemmer. PNU-styret ga ikke tillatelse til å fjerne to korte vegstrekninger mellom Maribu og Grisungen. Mesteparten av denne vegen ligger i Lesja kommune. Det er heller ikke gitt tillatelse til å fjerne lille ringveg mellom Snøheimvegen og Oppdal-grensa.

– Kjernen i Dovre sin begrunnelse synes å være at man ønsker å å beholde vegstrekninger fordi disse kan ha en verdi for lokale brukerinteresser, og at verneplanprosessen ikke er avklart, skriver Harald Snippen i Structor i klagen.

Rådmannen i Dovre bemerker at dette er alternativ som beskriver det strengeste vernet, og mener det kan komme andre alternativer ved politisk behandling av verneplanen.

– Dovre kommune hevder det er naturlig å vurdere hver vegstrekning opp mot lokale interesser. Dette er etter vår vurdering ikke forenelig med Stortingsvedtaket av 1999, skriver Snippen i Structor i klagen.