Leder i velforeningen, Ellen Eckhoff Planke forteller at de har brukt mye tid på å gå nye traseer for å finne alternative løyper rundt Skogsætrin på Dovreskogen.

Løypenettet i er knyttet sammen med Høvringen, men det er et stort ønske fra velforeningen og skigåere å få utvidet løypenettet inn fra Skogsætrin.

Søknadene blir behandlet både av Dovre kommune og av nasjonalparkstyret for Rondane-Dovre nasjonalpark. Eckhoff Planke forteller at møtet de hadde med forvaltningsmyndighetene i juni var positivt, og velforeningen håper å få til en løsning slik at løypenettet blir utvidet.

Innenfor og utenfor nasjonalparken

Velforeningen har i år søkt om å erstatte den tidligere preparerte Knartbuløypa, ei stikka løype med en ny seks kilometer lang preparert løype, Grasflyeløypa. Denne går delvis innenfor nasjonalparkgrensen, men ikke så langt inn som Knartbuløypa.

Søknaden skal behandles av Rondane-Dovre nasjonalparkstyre denne uken.

Knartbuløypa var tidligere preparert, men de siste årene har den kun vært stikket, av hensyn til villreinen i Rondane.

Det er også søkt om å etablere en ny åtte kilometer lang løype kalt Storflyeløypa, fra krysset nord for Vardhøe til foten av Storkuva nord for Storflye. Denne går utenfor nasjonalparkgrensen.

Får etablere Storflyeløypa

Plan-, næring-, og utviklingsstyret har behandlet søknaden, men vedtaket er påklaget av velforeningen.

Rådmannen i Dovre poengterte i saksfremlegget at løypenettet på Høvringen og Skogsætrene må sees under ett. Grasflyløypa synes kontroversiell, men PNU-styret mener det er opp til Nasjonalparkstyret å finne en løsning som kommunen kan godkjenne etter motorferdselloven.

Under plan- næring- og utviklingsmøtet ble vedtaket omtrent som rådmannens innstilling, med en endring av Storflyeløypa, foreslått av Geir Arne Hageland (Sp).

Skogsætrin velforening får lov til å etablere Storflyeløypa, under forutsetning at rundløypen trekkes ned mot skogen og tilbake så det blir en rundløype.

Vanskelig med rundløype

Eckhoff Planke mener dette er vanskelig.

– Vi skulle gjerne hatt en rundløype ned til Nordskogsætrin, men det er svært vanskelig på grunn av terrenget, sier hun.

Søknaden om løypeetableringen er vel dokumentert fra velforeningen. Det er gått mange turer over flere år for å de hvor en trasé kan passe.

– Jeg tror ikke de som avgjorde dette har vært der, og det å trekke en strek på et kart er noe helt annet enn å lage en løype der. Det er synd at det lages politiske vedtak velger å overprøve den lokale kunnskapen, sier Eckhoff Planke.

Den foreslåtte Grasflyeløypa går opp til 1200 meter over havet, noen få kilometer innenfor nasjonalparkgrensen på det lengste. Eckhoff Planke mener det er viktig med gode løyper ikke bare i skogen, for at området skal være attraktivt.

– Det haster å få avgjort dette om vi skal få til løypene til vinteren. Vi ønsker å få til skiløyper, og har brukt mye tid på å få det til, sier hun.

Hvite vidder og god utsikt, fra den stikka løypa til Knartbue fra Skogsætrin. Denne blir stikka i vinter så lenge det ikke er noe vedtatt noe alternativ. (Arkiv)