Lill Stella Høslom fylte bilen med klær og utstyr til Oslo denne uken. Hun er en av flere som har engasjert seg for flyktningene i Lesbos i Hellas.

Initiativet til innsamlingen kommer fra Geir Ove Kvalheim . Han har engasjert seg sterkt i flyktningkrisen i Europa, og har flere ganger dratt ned som frivillig for å hjelpe.

– Vi er en gruppe frivillige som er løselig organisert i en nettverk som heter The United Hearts, som vi nå skal registrere i Frivillighetsregisteret, forteller Geir Ove.

Stort behov for hjelp

I følge statistikk fra FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) er det langt færre personer i år, enn på samme tid i fjor, som flykter fra flere land i Afrika til Europa via middelhavet. Likevel har organisasjonen tall på at over 360 000 personer har tatt den risikofylte ferden via havveien for å komme fra voldelige konflikter og krig.

Geir Ove Kvalheim har engasjert seg sterkt for flyktninger i Lesbos og Libanon. Han og kjæresten Sara har reist nedover flere ganger for å hjelpe til, og er med i et frivillig nettverk gjennom United Hearts. Foto: Privat

Det er fortsatt et stort behov for humanitær hjelp.

– Situasjonen på Lesbos er fortsatt svært vanskelig for flyktningene, selv om antall nye ankomster har sunket i forhold til fjoråret. Langsomme asylprosesser og overbelastning av en hardt presset lokaladministrasjon på øya, gjør at flere av familiene har ventet i nedslitte leire i over et år, med liten tilgang på tilstrekkelig mat, medisinsk hjelp og grunnleggende nødvendigheter som varme klær og tepper nå før vinteren, forteller Geir Ove.

I Moria, den største leiren på øya, har det vært flere branner de siste ukene, og interne konflikter blant de mange fortvilte personene har igjen skapt stor utrygghet og redsel blant barna. Over 6000 flyktninger oppholder seg på Lesbos, og senest fredag 25. november døde to personer i en brann i flyktningleiren i Moria, skriver The Guardian.

Varme klær og utstyr

Nå står vinteren for tur, og det er stort behov for varme klær og utstyr for å kunne overleve kuldeperioden.

– Den innsatsen Lill Stella og mange andre frivillige nå gjør, vil bidra til å redde liv. Mange medmennesker frøs ihjel i fjor vinter, fordi de ikke hadde tilgang til varme klær, tepper og soveposer, sier Geir Ove.

Lill Stella forteller at hun ikke har gjort så mye, annet enn å være en av mange lokale kontaktpersoner via Geir Ove for å få samlet inn for sitt område.

– Jeg har fått inn mye fra folk i Molde og Ålesund blant annet, det er mye hyttefolk på Bjorli som har gitt. Det har vært veldig stor giverglede, sier hun.

Engasjementet hennes for flyktninger er også når de har kommet til Norge og skal starte et nytt liv.

– Jeg er i utgangspunktet opptatt av mennesker i den jobben jeg har. Jeg har kjent på engasjementet for flyktninger, de har med seg et voldsomt stress og traumer, forteller samtaleterapeut og mediyoga-instruktør Lill Stella.

Hun har delt sine meninger for politikere.

– Vi må ha mottak som kan hjelpe, slik at flyktningene kan bli funksjonelle mennesker. Flyktningmottakene må ha kompetanse til å håndtere traumer som menneskene har med seg, mener hun.

Engasjement gjennom facebook

Geir Ove satte i gang hjelpeaksjonen etter han hadde vært på Lesbos for sjette gang. Da hadde det vært en større brann i Moria-leiren, og tusenvis av flyktninger hadde mistet det lille de hadde.

– Min kjæreste Sara og jeg reiste ned og kjøpte inn og distribuerte mat, rent vann, soveposer og varme klær. Da jeg kom hjem, la jeg ut en status hvor jeg spurte om noen hadde lyst til å være med og samle inn varme klær, tepper og soveposer til Lesbos, og statusen ble delt nesten 2000 ganger den første uken, forteller han.

Engasjementet var stort, og etter bare hadde de lokalt ansvarlige for innsamlingen i rundt 30 store byer, fra Kristiansand i sør, Bergen i vest, Trondheim i nord og Oslo i øst.

– Vi har nå samlet inn nær 500 sekker med klær, flere titalls barnevogner, en stor mengde leker, og mer. Ting som kommer til å redde mange forfrosne barn og familier gjennom den lange vinteren, sier Geir Ove.

Reiser ned og hjelper til

Han var på Lesbos bare for noen uker siden, og kommer til å fortsette å reise dit og til Libanon i Asia.

– Da vi var på øya etter en av brannene for noen uker siden, kjøpte vi inn klær til alt fra to uker gamle flyktningbarn til 90 år gamle kvinner og menn som sov rett på bakken i de kalde nettene. Vi kjøpte også inn store mengder med mat og rent vann til familiene. I tillegg til den rene materielle hjelpen, betyr de frivilliges innsats også noe langt mer - den representerer håp. For familiene betyr det mer enn noen kan forstå, å vite at de ikke er glemt, vite at noen fortsatt tenker på dem og bryr seg, sier Geir Ove.

Over åtte tonn med klær

Vogntoget som drar ned til Lesbos i desember frakter over åtte tonn med varme klær, tepper, soveposer og mer fra norske familier ned til Lesbos og Libanon. I Bekaadalen mot grensen til Syria forsyner nettverket mange hundre mennesker med mat, rent vann og klær. De har også hatt med flere titalls alvorlig syke og krigsskadde barn til sykehus for medisinsk behandling.

– Det er umenneskelig for en mamma som levde et lykkelig liv i hjembyen sin i Syria, å sitte i en iskald leir i et fremmed land med barna sine, etter at mannen hennes ble drept i et bombeangrep mot hjemmet deres, og se barna sulte hver dag, fryse hver dag, og i tillegg ikke kunne gi dem medisiner når de er syke. Da er det ubeskrivelig viktig at hun vet at hjelpen kommer, at medmennesker her i Norge nekter å akseptere at hun skal leve slik, og at barna hennes skal sulte og fryse. Når politikerne svikter, skal vi selv sørge for at hjelp iverksettes, og at den kommer helt frem til dem som trenger den, forteller Geir Ove.

– Engasjer deg

Han har et brennende engasjement for flyktningene, og oppfordrer også andre til å engasjere seg.

– En talsmann for Leger uten Grenser snakket nettopp om det å være «desensitivisert for lidelse.» Mengden av informasjon om myrdede barn, ihjelfrosne medmennesker eller forfrosne handikappede ungdommer blir for mye å ta inn over seg for mange. For andre eksisterer det et enormt sterkt ønske om å hjelpe, men man vet ikke hva man kan gjøre, og flere er tvilende til at deres innsats kommer til å bety noe. Til det er det bare en ting å si - engasjèr deg, oppfordrer han.

Lill Stella Høslom fylte bilen med klær og utstyr som er donert av mange personer rundt Bjorli da hun skulle ned til Oslo. Klærne skal videre til Lesbos i Hellas. – Givergleden har vært svært stor, sier hun.