Matvarer fra fjern og nær Ivar Odnes brynet mat-kunnskapene sine hos Bjørnhild Vigerust (midten) og Ingvild Haugom i Dovre Bondelag.

Matvarer fra fjern og nær Ivar Odnes brynet mat-kunnskapene sine hos Bjørnhild Vigerust (midten) og Ingvild Haugom i Dovre Bondelag.

Lokket frem «skapbøndene»

Tok med kjøleskapet ut

Dagen etter regjeringen la frem sitt forslag i jordbruksoppgjøret, tok Dovre Bondelag med seg kjøleskapet ut.

Tanken var å gjøre folk mer bevisste på hvilke matvarer som er norske, eller produsert i Norge.

Gresk youghurt fra Norge

Ett eksempel de aller fleste tok feil av, var Tines og Synnøve Findens greske youghurter. Tines er produsert på Frya, men er merket Yoplait, og lite som tilsier at det er produsert i Norge. Det står på emballasjen til Findens produkt at det er produsert i Hellas, men den karakteristiske «norske» budeie-logoen var trolig noe av årsaken til at mange trodde den var produsert i Norge.

– Vi mener mye er dårlig merket. Når det er produsert i Norge, burde det stå tydelig på emballasjen, sier leder i Dovre Bondelag, Bjørnhild Vigerust.

Sekretær i Bondelaget, Ingvild Haugom sier seg enig.

– Det er ofte vasnkelig å finne ut om det er produsert i Norge eller ikke, forklarer de.

For eksempel er flere korn-produkt ikke merket, og det står heller ikke noe om Og de to mener forbrukerne har mye makt til å styre dette.

Skapbonde

Bondelaget delte ut «skapbonde»-button til alle som prøvde å gjette på hvor matvarene kom fra i kjøleskapet. Ideen om «skapbonden» er lokal, selv om merkene ble trykt opp av Bondelaget sentralt i fjor.

– Noen matvarer er umulig å dyrke her. Men det kan likevel være norske arbeidsplasser av foredlingen, sier Vigerust.

Hun viser til appelsinjuice, der noen merker blir produsert i Norge. Mens Nora, som har syltetøyfabrikken i Norge, importerer jordbær fra Polen.

– Folk blir litt overrasket. Det har blitt mer fokus på Norsk mat, og folk vil gjerne støtte bøndene, sier Haugom.

Oppgjørets time

Stortingskandidat Ivar Odnes (Sp) brynet seg også på matvare-kunnskapene. Han tror forbrukere blir mer og mer bevisst på hvor maten kommer fra. Men han mener regjeringen kommer med skambud til bøndene i jordbruksoppgjøret.

– Det er et hån mot oss. De vil ha økt norsk matproduksjon, men villkårene har ikke sammenheng med dette, sier Vigerust.

Det vil bli kampanjer under forhandlingene.

– Vi satser på snille aksjoner. Jeg tror vi tjener på å være på lag med forbrukerne, sier hun.

Mer å lese på Vigga:
 
Leses nå:
 

Aksjon mot inntektsgap

Søndag var det stille aksjon, tirsdag er det demonstrasjon.

Kongelig bursdagsfeiring for Roshan

Takknemlig for innbydelsen

Iranske Roshan Reza (57) kom til Norge som politisk flyktning for nesten 30 år siden. Nå er han bedt til kongeparets 80-årsfeiring på Maihaugen.

– Eliteracet er kommet for å bli

Bilcrosssesongen spant i gang på Bjorli lørdag, og det til gangs.

Tv-innspilling på Dombås

Mer enn gull

I fjor høst var seks idrettsstjerner på Dombås for å konkurrere i sommer- skiskyting.

Brudd i jordbruksoppgjøret

Lokale bønder holder stille aksjon

Søndag markerer bønder i Nord-Gudbrandsdalen at de ikke er fornøyde med regjeringens tilbud i jordbruksforhandlingene.

Fylkesmannen:

Får fjerne deler av ringvegen

Structor AS har fått medhold i klagene på vegfjerning både hos Fylkesmannen og Miljødirektoratet.

Tek over redaktørstolen

Astrid Kvam Helset (33) blir redaktør og dagleg leiar i Vigga.

Gåvedryss til lokale prosjekt

Seks prosjekt frå Dovre og Lesja vart tysdag tildelt tilskot frå Sparebankstiftelsen DNB.

Nådde toppen for andre år på rad

Årets butikk - igjen

Smilet er bredt hos butikksjefen på Coop Marked Dovre etter at de for andre gang har blitt Årets butikk i  Østlands-regionen.

Russen er løs

For første gang på 17 år er det Dombåsruss igjen.

Send oss dine 17. mai-bilder!

Få med ditt bilde i Vigga fredag 19. mai.

Gledeleg gåve

Lesja sjukepleielag og Lesjaskog sanitetsforening har sørga for nye løftestolar til Lesja Sjukeheim.

Ola har bestemt seg:

Lannem Silje skal ut i løp igjen

Etter at Lannem Silje fikk sitt første føll i april, gikk Ola Skrugstad i tenkeboksen for å finne ut om hoppa skulle bedekkes på nytt, eller trenes opp igjen.