- Jeg tenker ikke over det, sier Arve Horgheim.

Han har bodd på garden Horgheim, rett nedenfor fjellet Mannen, all sin dag. Garden ligger på andre sida av elva Rauma, så han slipper påkjenningen med på bli evakuert hver gang farenivået heves til rødt. Han huser derimot noen av de evakuerte, samt at de evakuerte husdyrene holder til på hans gard.

Fortsetter vanning

De har nå vært evakuert siden søndag morgen. Ordfører i Rauma, Lars Olav Hustad, sa under en pressekonferanse tirsdag kveld at man ikke ønsker evakuering lengre enn nødvendig - men at sikkerheten er i høysetet. NVE har siden natt til tirsdag sprøytet vann inn i fjellet. De naturlige bevegelsene har avtatt, men kontinuerlig vanntilførsel har de greid å opprettholde bevegelsene.

- Så lenge vi ser at bevegelsene ikke avtar så kommer vi nok til å fortsette, forteller sjefsgeolog Lars Harald Blikra.

Det er tirsdag kveld ingen nedbør i området, og temperaturen synker. Blikra sier de har gjort det de kan.

- Vi har lært at nederste del av Veslemannen er sterkere enn det vi trodde, forteller han.

Dersom Veslemannen ikke løses ut av dette forsøket, tror Blikra at det er siste sjanse for i år.

Ingen bekymring

Horgheim fant nylig igjen et avisutslipp fra et folkemøte om rasfare, en gang på slutten av 90-tallet. Den gang var det fjellpartiet Børa det var snakk om skulle raste ut.

- Jeg var sitert fra det møtet der jeg spurte om hvor lang tid det skulle ta før de visste noe mer. Da ble jeg sagt det skulle ta to år, forteller han.

Dette er første gang han er hjemme mens farenivået ligger på rødt. Steinsprang er det stadig vekk fra fjellet, men han bekymrer seg ikke for raset.

- Det er ikke en bekymring i hverdagen for min del, sier Horgheim.

For sikkerhets skyld

Det er andre gang på ei uke at 11 personer må evakuere fra området under Mannen. Sjefsgeolog i Blikra, sier at det er lite sannsynlighet for at raset vil nå ned til bebyggelsen, men at det for sikkerhetsskyld må evakueres.

Raumabanen er stengt for persontrafikk. E136 vil kunne bli stengt på kort varsel dersom det går et ras. Dette ikke på grunn av masser i vegen, men på grunn av støvskyen som kan danne seg. Sivilforsvaret holder døgnkontinuerlig vakt i området.

Veslemannen har beveget seg mer denne uka, enn den gjorde i hele 2016, den øverste delen har vært oppe i 35 centimeter i døgnet i perioder. De store bevegelsene de siste dagene er begrenset til Veslemannen og har ikke påvirket stabiliteten i resten av Mannen området

Sivilforsvaret holder kontinuerlig vakt.