– Det er mange signaler som ligger i i nyhetsbildet, som gjør at man tenker: Hvor er vi hvis noe skjer nå, forteller Åge Tøndevoldshagen, brannsjef ved Dovre Lesja Beredskapssenter.

Beredskapsplikt

Ifølge lovdata.no, er det kommunen som bygger offentlige tilfluktsrom, der Sivilforsvaret har det overordnede ansvaret av vedlikehold.

– Tilfluktsrom har ikke vært tema de ti årene jeg har jobbet som brannsjef, forteller Tøndevoldshagen.

Ti tilfluktsrom

Norge er ett av verdens tryggeste land å bo i, og samtidig utlyser Politiets sikkerhetstjeneste (PST) fra tid til annen at et potensielt terrorangrep kan finne sted på norsk jord. Hvis det hadde skjedd et angrep i Lesja- og Dovre-området, ville du visst hvor nærmeste tilfluktsrom er?

Distriktssjef for Oppland Sivilforsvar, Roar Nilsen, forteller at det finnes ti tilfluktsrom, der alle er lokalisert i Dovre.

– Det er ti tilfluktsrom, som har kapasitet til 1203 personer, og alle disse er lokalisert i Dovre.

Stemmer ikke

Sist mandag undersøkte Vigga og Tøndevoldshagen noen av tilfluktsrommene i Dovre kommune. Her viste det seg at antall tilfluktsrom ikke var helt lik Sivilforsvarets liste. Åtte av ti tilfluktsrom er operative, noe som ikke stemmer med antallet, men heller ikke med kapasiteten til rommene.

I Dovre er det bare private tilfluktsrom og i Lesja finnes det ingen. Følgende er operative: Dombås skole, Dombås hotel, Fredheim omsorgsenter, Bunnpris, lensmannskontoret, Dovre skule, Moskusgrillen og Sparebank1, avdeling Dombås. Mens de som ikke er operative er Dovrefjell Hotell og Kiwi.

Dette reagerte Tøndevoldshagen på.

– Jeg mener at ut ifra det politiske bildet som blir tegnet i media, med Donald Trump i vest og Kim Jung Un i øst, terrorfrykt og Islamske Staten (IS), bør DSB tydeliggjøre hvilke forventninger som gjelder i forbindelse plikten til å etablere, drifte og vedlikeholde tilfluktsrom, mener han.

– Lesja mindre utsatt

Grunnen til at det ikke er lokalisert tilfluktsrom i Lesja, viser Nilsen til forskrift 95.

– Det er departementet som gjør risikovurdering om det bør være tilfluktsrom eller ikke. Lesja er en mindre utsatt kommune enn Dovre. Blant annet fordi det er trafikknutepunkter og industrier i Dovre, sier Nilsen.

Bør være på plass

– Et privat tilfluktsrom er for de som er brukere av det private bygget. Privat tilfluktsrom er tilfluktsrom som for tiltakshavers regning bygges for dem som normalt oppholder seg på den enkelte eiendom, sier Nilsen.

Han nevner en liste der alt skal være tilgjengelig i rommene.

– Det skal være tørrtoaletter, utstyr som at man kan lage vann, mulighet for å vaske seg og førstehjelpsutstyr. Normalt lagres det ikke mat der, det vil bli etterforsyningen. Når først en hendelse er ute snakker vi om noen timer, så det er ikke hensiktmessig med mye mat.

Tilfluktsrom skal klargjøres på 72 timer, heter det i Forskrift om tilfluktsrom, som er utgitt av Departementet for Samfunnssikkerhet.

– Det er fornuftig tilnærming, og det kan også tas i bruk under 72 timer, og det den enkelte har som ansvar å lære dette. Det som er viktig for det de som bor i Dovre kommune er å finne frem til det som er av tilfluktsrom.

– Kommunen bør sitte med info hvor disse er, sier han.

Lagerrom: Flere av tilfluktsrommene i Dovre brukes som lagerrom.
Treningsrom: På Lesja/Dovre lensmannskontor har de innredet tilfluktsrommet som treningsrom.