Kommunen ønsker nå å forlenge avtalen med fem nye år, og forsette avtalen med Anseth og Brøste AS

For to uker siden sendte Lesja Arbeiderparti et brev til ordfører og rådmann i Lesja, der de uttrykte bekymring for at en oppsigelse av leieavtalen med huseier Bjorligard Handelshus AS kan føre til enda et tomt hus på Bjorli.

Rask reaksjon

Dette brevet ble sendt den 16. oktober i år. To dager senere kommer det brev fra administrasjonen i Lesja kommune.

- Skal hilse fra rådmannen og si, at Lesja kommune har intensjon om å forlenge leieavtalen for Bjorligard Handelshus AS. Vi vil komme tilbake med mer informasjon etterhvert, skriver Merete Groven fra avdeling for forvaltning og utvikling i Lesja kommune. Den 2.desember i fjor varslet Lesja kommune om at de ikke hadde noen intensjon om å forlenge avtalen utover 1. november neste år.

Savner støtte

Det har gått et år siden Hildegunn Brøste og Frøydis Anseth, som står bak Lunt og Kafé Lunt, etterlyste hva som skulle skje med lokalene. De stiller spørsmål ved kommunens næringssatsing.

- Man kan begynne å lure på hva kommunen vil. De har ansatt næringskonsulent for å skape nye arbeidsplasser, men støtter dårlig opp om en bedrift som fastboende driver på niende året. Vi føler oss oversett, sier Brøste.

De har selv vært i kontakt med eieren av lokalene, med tanke på videre leie uten Lesja kommune som en part i avtalen.

- Vi hadde i det minste forventet at kommunen kom med tilbud om å bli med i et møte og vise interesse for at driften skulle fortsette. Næringsutvikling er ikke bare å starte nye bedrifter, sier Brøste.

Hun mener det vil være et stort tap for Bjorli og Lesja om lokalene skulle bli stående tomme, og er glad for at Lesja Ap tok tak i saken. I etterkant av dette har næringskonsulent i Nordveggen, Solveig Brøste Sletta, og ordfører Mariann Skotte vært på næringsbesøk hos Lunt, med muntlig beskjed om at leieforholdet fortsetter i fem år. De har ikke fått skriftlig kontrakt på leieforholdet, noe som er nødvendig for å kunne planlegge videre drift. I dag leier de to alt areal i Handelshuset.

- Vi har mer areal enn det vi har behov for, så dersom noen ønsker å flytte inn her så finnes det muligheter, sier Brøste.

- Vi mener Bjorli handelshus er svært viktig for Bjorli som tettsted og turistdestinasjon. Handelshuset rommer bedriften Lunt, som etter flere år har opparbeidet seg til å bli en solid bedrift med flere årsverk. Kafeen og butikken er samlingspunktet på Bjorli for både turister og lokalbefolkning. Anseth og Brøste AS er den eneste bedriften utenom YX som serverer mat på Bjorli, og samlingspunktet er viktig også for andre bedrifter, skriver Arbeiderpartiet.

Bruker opsjon

Nå har altså rådmann Willy Sægrov sendt brev til huseier om at de ønsker å bruke retten til å fornye leiekontrakten med fem nye år.

- Det står flere tomme næringslokaler på Bjorli i dag, og det har vært flere butikker som ikke har klart etableringen, som bekrefter behovet for videre avtale for å unngå «spøkelsesby» stempel, samt reduksjon i etterspørsel etter hytter. Lesja kommune har de siste 10 årene framleid butikklokalene til forretningsdrivende og sett det som viktig å ha aktivitet i sentrum av Bjorli. Når Lesja kommune nå ønsker å forlenge sin leieavtale med huseier, viser det at kommunen fortsatt ser det som viktig å fylle lokalene med aktivitet, skriver Sægrov.

Han sier han ikke visste om brevet som ble sendt i 2016, men sier det bare var folk som gjorde jobben sin når det kom til å spare etter Robekliste-oppholdet. Han er glad for at Lesja Ap sende dette brevet.

- Det var godt de gjorde meg oppmerksom på dette. Vi trenger ikke å reforhandle avtalen før det er et halvår til oppsigelsen, men jeg ønsker å gjøre det nå for å skape forutsigbarhet, sier rådmannen.

Han forteller at slik det er i dag skiller det rundt 100 000 kroner årlig mellom det Lesja kommune betaler i leie, og det leietakerne i Bjorli Handelshus betaler. Sægrov forteller at det var intensjon om å få leien opp på markedspris.

- Dette er noe vi avventer, fordi vi ser at det er nødvendig med lav leie for å opprettholde aktiviteten. Kommunen har lav husleie på alt vi driver med, sier Sægrov.

Han sier dette er en videreforlengelse av avtalen, og at det dermed ikke trenger politisk behandling.

- Vi må bygge opp Bjorli, og gjøre Bjorli sterkere. Jeg ønsker at det skal være aktivitet. Denne avtalen er med på å styrke stabiliteten, og vi ønsker både å ta vare på eksisterende arbeidsplasser og utvikle nye, sier rådmannen.

Lesja kommune har leid de gamle butikklokalene av Bjorligard Handelshus AS siden 1. november 2008. Husleien var den gang på 275 000 kroner i året, men den har senere vært indeksregulert. Kommunen brukte rundt 250 000 kroner på å sette lokalene i stand før utleie, og har vedlikeholdsansvaret i leieperioden. Avtalen er undertegnet av Stig O. Jacobsen og daværende ordfører Per Dag Hole.

Mer fokus på Bjorli

- Hvis ikke Lesja kommune tar hånd om dette er jeg redd for hva som skjer, sier Marita Lindbom fra Lesja Ap som en utdyping av brevet de har sendt.

Hun mener en fortsettelse av husleieavtalen slik den er i dag er viktig for å fortsatt ha aktivitet i bygget, og at videreutleie til en lavere pris ikke bør bli sett på som sponsing.

- Vi gir tilskudd i mange andre former, og Lesja kommune sier at det skal satses på næringsutvikling. Kommunen bør da kunne være en garantist for videre drift, sier Lindbom.

Hun mener det er viktig at det fortsatt er aktivitet i handelshuset i de gamle butikklokalene på Bjorli, og er redd for at alternativet kan føre til tomme lokaler slik som det er på Bjorlistuene. Kommunen har ingen virkemidler som kan føre til drift her.

- Jeg mener det er kommunens oppgave å drive med næringsutvikling. Vi har ansatt en person til å drive med dette. Handelshuset er viktig for Bjorli, og det er viktig med liv i sentrum, sier Lindbom.

Hun mener kommunen har vært for sent ute med å gi beskjed om videre framtidsplaner for huset, og mener denne saken er så viktig at kommunestyret bør behandle den.

- Vi må ha en plan for Bjorli sentrum, og jeg mener at en representant fra turistnæringen på Bjorli bør være med i ressursgruppa Levande Lesja har til rådighet, sier Lindbom.

Varaordfører Ronald Kikut var innom med blomster til Frøydis Anseth og Hildegunn Brøste da de åpnet Kafé Lunt i desember 2015.