Det er imidlertid ikke så makabert som det høres ut til, da sauene det er snakk om, er av keramikk. Sjette- og sjuendeklassingene ved skolen er med på Raku-brenning denne fredagen.

Mer keramikk i skolen

Det er keramiker Gro Suvatne som organiserer både ovn og elever denne dagen, og hun forteller at Raku-brenningen er en del av prosjektet Firing up, som foreningen Norske kunsthåndverkere har dratt i gang, for å forsøke å få litt oppblomstring av keramikk i skolen.

- Vi håper å kunne inspirere lærere og elever, til å bruke mer keramikk i opplæringen i kunst- og håndverksfag. Keramikk har falt litt tilbake, og tilbudet ved skolene er ofte litt avhengig av hvilket forhold den enkelte lærer har til håndverket. Vi ønsker å gi en smakebit og noen enkle tips til hva man kan gjøre, forteller Suvatne.

Keramikk engasjerer

Suvatne har i seks dager bidratt med sitt fagfelt på skolen. Ungene har vært gjennom ulike teknikker.

- Den første dagen var vi på bygdemuseet på jakt etter ornamenter, som en del av å lære oss å bruke gamle teknikker i det nye, sier hun.

I dag er det Raku-brenning som står på planen. Elevene har i forkant modellert hver sin sau, så en saueflokk på i alt 44 dyr står i kø for å bli brent i den store ovnen som er plassert i skolegården. Ungene er tydelig engasjerte, får tildelt oppgaver og henger rundt ovnen i håp om å få et glimt av sitt mesterverk.

- Er sauen min ferdig snart, er spørsmålet som går igjen.

Artig med noe annet

Raku-brenning er en gammel japansk metode. Etter å ha blitt glasert og brent i ovn på 800-900 grader, løftes gjenstandene ut og dekkes med sagflis. Flisa tar fyr og gassen som dannes gir glasuren spesielle farger, gjerne med en viss metallglans og tydelige krakeleringer. Tradisjonelt ble metoden brukt til å lage teboller.

Kunst- og håndverkslærer ved Lesja skole, Linda Kalhovd Flittie, er veldig glad for bidraget Suvatne har gitt til opplæringen.

- Det er ti år siden sist jeg prøvde Raku-brenning, og det er artig å få gjøre noe annet enn man pleier. Vi har fått tilpasset opplegget fint til timeplanen, og ungene har storkost seg med alt vi har fått prøve disse dagene, sier hun

En etter en blir sauene varsomt plassert i ovnen. Foto: Monica Hjelle
Elevene vasker av tjæren på de nybrente sauefigurene. Foto: Monica Hjelle
Etter hvert som keramikken blir vasket, kommer de vakre krakeleringene frem. Foto: Monica Hjelle