Fylkesmannen i Oppland gikk inn for verneplanforslag to, der Vålåsjåhøvegen blir beholdt fram til og med området ved Grisunen. I verneplanforslag to blir områdene nærmest Hjerkinn blir definert som landskapsvernområdet. Miljødirektoratet ønsker at dette skal være biotopvernområde.  I Norge er dette den nest strengeste formen for områdevern som finnes, med større regulering av ferdselen enn i både landskapsvernområde og nasjonalpark. Den eneste menneskeskapte endringen som Miljødirektoratet foreslår får være igjen, er Snøheimvegen. Da med sterke ferdselsrestriksjoner.

- Dette kom som lyn fra klar himmel på oss, sier en opprørt dovreordfører, Bengt Fasteraune, som reagerer sterkt på direktoratets forslag.

Lytter ikke til fagfolk

Han deltok på møtet med Miljødirektoratet på Hjerkinn, sammen med representanter fra Lesja kommune og fra Fylkesmannen i Oppland. Fasteraune mener Miljødirektoratet med dette forslaget ikke tar hensyn til den snart ti år lange prosessen som har pågått når det

Ordføreren mener samarbeidet med Fylkesmannen var en god prosess, der partene lyttet til hverandre.

- Det er ingen andre som har hatt så mange verneplanprosesser enn Fylkesmannen i Oppland. Miljødirektoratet må lytte til fagfolk, mener Fasteraune.

Han sier representantene fra kommunene var veldig tydelige på at det er det som kom fram i prosessen med fylkesmannen man må basere seg på.

-Uprofesjonelt

En fullstendig fjerning av store ringveg, også fram til Grisungene, vil få store konsekvenser for beitenæringen i området. Tilsynet med dyr blir vanskeligere, det samme med frakt av dyr til og fra beitet. Fasteraune forteller at Miljødirektoratet foreslo at man i stedet bør bruke et gammelt kjørespor som går opp fra Gardsenden.

- Denne løsningen ble ikke sett på underhøringene. Ingen har ment noe om dette. Dette er uprofesjonelt, for å si det mildt.

Fasteraune sier dette er et prioritert rovdyrområde, og et område der mye sau blir tatt av rovdyr. Han mener at det da må være muligheter for aktivt tilsyn.

- De later som dette området er veldig mye viktigere enn alle andre. Det er det ikke. Det er bare å se på andre sida av E6 på Hjerkinn, der er det helt andre bestemmelser. Dette vil være håpløst å forvalte, sier Fasteraune bestemt.

Allemannsretten

Fasteraune mener innføring av et biotopvernområde kan komme i konflikt med allemannsretten.

- De sier det er vi må bruke politisk påvirkning, og at Stortinget bestemmer til slutt. Jeg mener de bør legge større vekt på den faglige begrunnelsen som Fylkesmannen i Oppland har kommet med, sier Fasteraune.

Tar med seg innspillene

Seksjonssjef i Miljødirektoratet, Olav Nord-Varhaug, sier det som ble presentert på Hjerkinn var en foreløpig konklusjon og at han oppfattet tilbakemeldingene som klare.

- Ordførerne var ikke spesielt fornøyd med det vi presenterte. Vi tar med oss synspunktene de kom med, sier han.

Nord-Varhaug sier de har lagt vekt på det som var utgangspunktet med vernet, at skytefeltområdene skal tilbakeføres til naturen. De har også lagt vekt på faglige råd, som sier at det for villreinen i området er absolutt best om store ringveg også fjernes. Når det gjelder forslaget om biotopvernområde, er dette for å kunne regulere ferdselen i området.

- Med dette har nasjonalparkstyret muligheten til å styre ferdselen i området. Det har de ikke om det blir definert som landskapsvernområde, sier seksjonssjefen.

Behandles til våren

Han sier alle nasjonalparker er viktige, også i det tidligere skytefeltet. Han mener Forsvarsbygg har gjort en meget bra jobb med å tilbakeføre skytefeltet.

- Området har kanskje fått en enda viktigere verdi, sier han.

Miljødirektoratets mål var å levere sin tilråding til Miljøverndepartementet før jul. Etter møtet på Hjerkinn skal de vurdere forslaget, og se om kommunene og Fylkesmannen i Oppland skal få uttale seg på nytt før tilrådingen blir sendt. På grunn av planlegging av ryddesesongen har Forsvarsbygg bedt om en avklaring før sommeren, slik at Stortinget vil behandle saken i løpet av våren.