Begge har det tekniske i fingertuppene og ideer er det tusenvis av. Det kan nok Ola få god bruk fremover, for han har planene klare.

Bonde og skiskytter

Han har tenkt å bli både bonde, skiskytter og tråkkemaskinkjører, og kanskje skal han en gang i framtida også kjøpe seg en slalåmbakke. Og det er ikke så merkelig, for allerede nå er han på sporet. Han har nemlig laget sin egen miniatyrversjon av en alpinbakke utenfor utgangsdøra hjemme.

– Jeg er hekta på tråkkemaskin, og så fikk jeg se på youtube hvordan noen hadde laget seg en heis, forteller Ola.

Han hadde lenge hatt lyst til å lære seg å sveise, og ble overlykkelig da faren kjøpte sveiseapparat til ham i fjor.

– Jeg laget først en stolpe, og så stod det stille i ett år før jeg denne uka laget ferdig de andre på to dager, forteller han.

Totalt fem stolper har han laget. Vaskemaskinmotoren, som er selve drivverket til heisen, fikk han tak i på miljøstasjonen.

– Jeg skal kjøpe en bensinmotor hvis jeg får lov av pappa, slik at heisen går rundt, sier han.

Ola har fullt sveiseutstyr med maske og alt, og han sveiser med elektroder.

– Det var onkelen min som lærte meg det. Han arbeidet på en sveisefabrikk i ungdommen, forklarer Ola.

Slopestyle

Ikke nok med at heisen ser autentisk ut, så er også bakken preparert etter alle kunstens regler. Ola har laget en slopestyleløype med fem hopp og to railhopp.

– Railene er noen plastrør jeg tok fra pappa og kuttet opp i deler, sier han.

Ola som egentlig er skiskytter, er også mye i bakken på twintip-ski. Nå vurderer han å konvertere til snowboard, eller ei snøfjøl, som Reodor sikkert ville sagt. Elleveåringen har nå planer om å lage en snowboardkjører i miniatyrløypa si. Da tenker han å bruke et fingerskateboard der han tar av hjulene. Så vil han sette oppå en Bruder-mann, men hvordan han skal feste plastikkmannen er han ikke helt sikker på enda. Han har også prøvd ut juletrelys som flombelysning, men det ble liksom ikke helt riktig.

– Men jeg skal nok tenke videre på det, forteller han.

Han fikk tråkkemaskin av foreldrene til jul som kan fjernstyres frem og tilbake og rundt omkring. Det blir fine spor og ser utrolig ekte ut. Ola forteller at han har fått vært med Bjørn Killi på skistadion inni den store tråkkemaskina. Det var stor stas.

Møkktank

Han har flere oppfinnelser i ermet, og forteller om da han og en kompis fra Lesja fant ut at de skulle konstruere en møkktank.

– Vi gikk oppå låven, jeg vet ikke helt om vi hadde lov til det, men... Der fant vi en kjerre og et oljefat og en drivaksling. Vi skrudde av dekkene, og lagde en platting og et drag, og bandt rundt et slepetau, forteller han.

Og møkktanken virket den, og kunne etterpå hektes både på ATV´en og plenklipperen.

– Det er spredemekanisme på den også, forteller Ola.

Først gikk møkka i en stråle ut, men etter at Ola hadde fundert litt fikk han konstruert det slik at møkka ble spredt utover. Mekaniske ting har alltid interessert han helt fra han var knøttliten. Da storesøster Mari lekte seg med barbiedokkene sine, tok vesle Ola en av dokkene og brukte den som traktor bortover gulvet mens han lagde durelyder. Foreldrene, Ole Dagfinn og Kristin, vet at de har en kreativ pode i huset, og ifølge moren kan det gå litt for vidt når han drar inn alt han samler på i huset.

Ola husker en trøtraktor han fikk av en nabo som han mener han brukte i tusen timer før den måtte kastes. Da var kjedet helt utslitt. Men før den tid hadde den vesle oppfinneren fått på et mykt sete, armlener, barnesete, varmeapparat, sprederive, skuffe og rundballpigg, bare for å nevne noe.

Ola er en allsidig kar, han liker å røre seg og er gjerne med faren på reinsjakt og elgjakt. Han liker store hopp også. Og på jordet har han bygd seg et stort ett som han og kameratene gjør triks på. Både backflip, 360, 540 og 720 har vært utprøvd der. Men det er tungt å gå opp igjen, for der er det ingen heis – enda...

Heismaster: Et sterkt blått snøre gjør nytten som linje. Mastene har Ola selv sveiset sammen på farens verksted. Foto: Anne Marie Aa
Den virker: Møkktanken rommer 300 liter og er laget av et gammelt BP-fat. Ola kjører ATV med tanken bakpå og sprer gjødsel på jordet. (Foto: Ola Brenna)