Kaldblodstraveren Fjord Jerven skal fra St. Hans være én av tre hingster som skal ha ansvaret for hvert sitt følge.

Han får ansvaret for opp til 45 hopper i Bristol, de irrgrønne beitene innerst ved Sikkilsdalsvatnet, øst i Jotunheimen. To andre følger med dølahester skal beite i Prinsehamnen og Lenningen.

Jubileum

Å slippe hingst med hoppefølge i fjellet er en særnorsk måte å drive avl på, og i Sikkilsdalen feires det 150-årsjubileum for dette i år. Fjord Jerven ble forespurt i fjor også, men eierne John Floberg og Ola Martin Aasen turte ikke ta sjansen på grunn av gaffelbåndskaden han fikk i mars i fjor. Og da de ikke var helt fornøyde like før jul heller var valget enkelt.

– Vi velger å la han komme dit slik at han skal få lengre tid på skaden. Det vil også være godt for han å gå i fjellet, sier Aasen og samboeren Kristin Veseth.

– Det er en fordel å gå i terrenget. Da får han trene opp muskulatur han ikke bruker ellers, blant annet rundt gaffelbånd og senefester, sier de.

Harde tak

Samboerparet vet at det er en risiko for foten de første dagene etter slippet da det går hardt for seg.

– Du vet det blir heftig når han er gira og skal sjekke over alle damene, sier Aasen.

Fjord Jerven har hatt i gjennomsnitt 33 hopper for sesongen å bedekke gjennom tre år. At han skal til Sikkilsdalen blir ikke en økonomisk gevinst.

– Det betyr 150 000 kroner i tap i føllavgift og oppstalling. Men vi vil ikke fokusere på det økonomiske. Jeg tror at alle hingster ville hatt godt av et år i fjellet for opplevelsen. Jeg tror det vil gjøre dem godt, sier Aasen.

I det store følget er det mulig at det også blir med noen hopper fra avlsstasjonen i Ulekleiv.

– Fjord Jerven skal stå her i vårstasjon frem til St. Hans, og kan bedekke mange på den tiden. Det er jo toppsesong da, sier han.

Mange bestillinger

Åsajerven, som er elitehingst og den som trekker flest hopper til avlsstasjonen, har snart 80 bestillinger til sommersesongen, og lista ser ut til å bli fulltegnet. Hingsten er blant annet faren til Fjord Jerven og hans kjente halvsøstre, Lannem Silje og Ulsrud Tea. I år har Veseth og Aasen hatt femten hester totalt oppstallet. Tre føll ventes til våren, men nå skal de selge en av toåringene sine.

– Vi skal ha tid til å trene de også, sier Veseth, som er med på alt som har med hestene å gjøre.

Aasen er en av tre i Norge som har vunnet Lars Laumbs løp to ganger. Både Åsajerven og Åsaelden vant det prestisjetunge løpet. Nå er håpet at Fjord Jerven skal komme sterkt tilbake etter sommerens kjærlighetsferie i Sikkilsdalen. Eller ferie er vel kanskje for sterkt tatt i, da det er mye arbeid å holde styr på en så stor flokk med hopper.

Naturlig avgrensing

Det er en times gange fra parkeringsplassen til området hingsten skal slippes. Planen er at Kristin skal ri han dit etter at hoppene er kommet på plass. De tre hamneområdene er avgrenset fra hverandre med gjerder og naturlige skiller som vatn, bekker og fjell. To gjetere har ansvaret for alle områdene.

Interessant hest

Tore Kvam, spesialrådgiver ved Norsk Hestesenter, og avlsleder for alle godkjente hesteraser i Norge, forteller at Fjord Jerven er en interessant hingst med god avstamning, flott eksteriør, og gode egenprestasjoner.

– Han har de gode egenskapene vi synes er viktig å føre videre i avlen, opplyser han, og forteller at det er vanskelig å få tak i gode hingster.

Fjord Jerven er en ung avlshingst som ikke har avkom fremme på banen før til neste år, slik sett synes Kvam at kaldblodstraveren fra Dovre er et spennende valg.

– Du har valget mot å prøve en dokumentert hingst som har fått vist nedarvinga si, mens dette er en ung uprøvd hingst, kan du si, sier han.

Genene er i alle fall i orden på kaldblodstalentet fra Dovre.