Over 80 personer møtte søndag opp til jubileet som varte i flere timer. Først ble det holdt gudstjeneste i Lesja kyrkje, før følget beveget seg til Tunstugu, der det var dekket med kaker av alle slag.

Det første styret

I 1928 samlet det seg 35 kvinnfolk fra hele bygda. Kari Norderhus hadde vært ute i verden og fått inspirasjon til å starte et faglig kvinnefellesskap. Hun ble den første lederen, og sammen med Marit Beldam, Barbro Botheim, Guri Utgård, Marit Flittie og Anne Landheim utgjorde de det første styret i Lesja bondekvinnelag.

I 2002 skiftet laget navn til Lesja bygdekvinnelag.

Lovtaler

Både ordfører Mariann Skotte, Irene Furulund i sentrallaget, Borgny Sletten fra Oppland bygdekvinnelag og lederne for Lesjaskog og Dovre bygdekvinnelag, Laila Brøste og Hildrun Granseth, roste alle jubilanten i sine taler.

Hovedtalen ble holdt av lederen i Lesja bygdekvinnelag, Marit Tordhol, som oppsummerte 90 år med lagets virke som en viktig samfunnsaktur, kursarrangør og bygdeutvikler.

– Nå for tiden etterlyser vi sauekjøtt i butikken og oppskrifter for å benytte kjøttet på ulike måter, det drev de sannelig med i 1954 også, sa Tordhol i talen sin.

Det største hun har opplevd som leder var da lagene i Lesja og Lesjaskog slo seg sammen og dro i land Skyttertingsmiddagen under Landsskytterstevnet i 2015.

Aktivt lag

Blant mye av det Lesja bygdekvinnelag har stått bak kan det nevnes utallige timer med dugnadsarbeid gjennom årene. De har også sendt 12 hjelpesendinger sammen med Bondelaget til Marijampole i Litauen. De har gitt ut kokeboka Mat frå gard og grend, og har holdt «liv i husan» på bygdatunet siden 1985. Dette resulterte også i kulturprisen for Lesja kommune. Kurs av alle slag, både innenfor håndverk og matlaging er holdt. Lista er lang, og det aktive laget har ikke mindre enn 18 arrangementer som de skal sette opp bare dette året.

Blå himmel: Jubileet startet med gudstjeneste i Lesja kyrkje, der det også var barnedåp denne flotte vinterdagen. Foto: Anne Marie Aa
fotoskrekk: Marit Tordhol måtte hente organist Paul Gunnar Lien til kakebordet som han og pensjonert prest i Nord-Fron, Kjartan Ruset var så heldige å få åpne. Foto: Anne Marie Aa
norges bondekvinnelag: En av mange talere var Irene Furulund i styret i sentrallaget. Foto: Anne Marie Aa
flotte: Hanne Frøydis Mosenden (7) hadde bunad som tippoldemoren hadde brodert. Hun var også med og sang sammen med Lesja barnekor. Mor Rønnaug var ikledt bunad fra Nord-Møre.bunadfraNord-Mørebunad. Foto: Anne Marie Aa